Het Oude IJssel Huis start met lotgenotengroepen.

26-07-2024 15:42

 

 

“Ieder mens gaat op zijn eigen manier om met kanker. Tijdens het contact met lotgenoten kun je leren van elkaars ervaringen en krijg je handreikingen”, aldus coaches van Het Oude IJssel Huis. Op de foto v.l.n.r.: Willy van Geuzendam, Leon van Hees, Frans Reijnders en Dorothé Huijsmans.

“Ieder mens gaat op zijn eigen manier om met kanker. Tijdens het contact met lotgenoten kun je leren van elkaars ervaringen en krijg je handreikingen”, aldus coaches van Het Oude IJssel Huis. Op de foto v.l.n.r.: Willy van Geuzendam, Leon van Hees, Frans Reijnders en Dorothé Huijsmans. 

Foto: PR.

 

 

 

(H)erkenning onder lotgenoten werkt vaak helend.

 

REGIO - “Iedereen die te maken heeft met kanker kan terecht voor een kop koffie, een persoonlijk gesprek of creatieve en ontspannende activiteiten bij Het Oude IJssel Huis. In aansluiting op de vraag van bezoekers van Het Huis starten we dit najaar met vierlotgenotengroepen”, vertelt bestuurslid Frans Reijnders. “Lotgenoten hebben vaak maar een half woord nodig. Die (h)erkenning werkt vaak helend, zo leert de ervaring. Mensen in een vergelijkbare situatie kunnen tijdens de groepsbijeenkomsten hun eigen verhaal inbrengen en kennismaken met de ervaringen van anderen. Het Oude IJssel Huis wil deze ondersteuning graag bieden, lotgenotencontact is een van de pijlers van Het Huis.”

 

Het Oude IJssel Huis is een van de honderd centra voor leven met en na kanker. Het Huis in Doetinchem start vier lotgenotengroepen met verschillende thema’s: ‘Naasten van mensen met kanker’, ‘Vrouwen met en na borstkanker’, ‘Als genezen niet meer mogelijk is’, en ‘Rouw en verlies’.“Tijdens de bijeenkomsten komen we bijeen om te praten, ideeën en ervaringen uit te wisselen, elkaar te inspireren en te ondersteunen. Een gesprek met lotgenoten in een vertrouwelijke omgeving kan troost bieden en energie geven. De inhoud wordt afgestemd op de behoefte van de deelnemers en begeleid door twee ervaren coaches”, licht bestuurslid Reijnders toe.

 

 

Naasten van mensen met kanker:

“Eén op de drie mensen krijgt kanker en dat betekent dat vrijwel iedereen in aanraking komt metiemand die kanker heeft. De ziekte kan een grote impact hebben, niet alleen voor degene die getroffen wordt door de ziekte, maar ook op het leven van de partner, gezin of vrienden. Hoe ga je daarmee om? Kun je je zorgen met elkaar delen? Wil je je geliefde, vriend of familie ontzien? Cijfer je jezelf weg? Met wie kun je over al die verwarrende gevoelens praten? Praten met andere naasten kan helpen”, vertelt een van de coaches Leon van Hees. 

 

De lotgenotengroep ‘Naasten van mensen met kanker’ start op donderdagavond 12 september 2024 van 19.00 tot 20.30 uur met zes bijeenkomsten om de week.

 

 

 

Vrouwen met en na borstkanker:

“Wanneer je borstkanker hebt of hebt gehad kan het fijn zijn om, buiten je familie en vrienden om, te praten met lotgenoten, vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Vrouwen die jouw situatie herkennen. Respect voor ieders eigen ervaring en beleving staan centraal. In een ongedwongen en warme sfeer kun je met elkaar ervaringen delen”, vertelt Dorothé Huijsmans, een van de coaches en zelf ervaringsdeskundige borstkanker. 

 

De lotgenotengroep ‘Vrouwen met kanker’ start woensdagmiddag 25 september 2024 van 14.00 tot 15.30 uur met vier bijeenkomsten om de week.

 

 

Rouw en Verlies:

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Rouw is persoonlijk. “Het verwerken van verlies kent veel emoties, zoals verdriet, boosheid, eenzaamheid en/of agressie. We noemen dat rouw”, vertelt een van de coaches Willy van Geuzendam. “Misschien heb je mensen om je heen die je willen steunen en loop je toch vast in het verwerken van je verdriet. Het kan immers zo moeilijk zijn om te aanvaarden dat je leven een totaal andere wending heeft genomen. Praten met mensen die ook een verlies verwerken, kan je een eindje verder helpen. Aarzel niet, ook al vind je -of je omgeving- dat het al zo lang geleden is. Rouw heeft tijd en aandacht nodig. Uit ervaring weet ik dat het fijn is om je verhaal te kunnen doen en te horen hoe anderen met verlies omgaan. Het Oude IJssel Huis biedt een veilige  omgeving waar je elkaar kunt steunen en inspireren.”

 

De lotgenotengroep ‘Rouw en verlies’ start donderdagmiddag 26 september 2024 van 14.00 tot 15.30 uur met zes bijeenkomsten om de week.

 

 

Als genezen niet meer mogelijk is:

“Gelukkig groeien de kansen op genezing voor mensen met kanker. Maar het komt ook voor dat je kanker hebt en dat genezen niet meer mogelijk is. Er komt dan veel op je af. Hoe geef je invulling aan je leven nu je ongeneeslijk ziek bent? Blijf je werken? Hoe ga je om met gevoelens, van jezelf en je naasten? Wat zijn je wensen en verwachtingen ten aanzien van je laatste levensfase?“, somt een van de coaches Dorothé Huijsmans een aantal vragen op. “Het is goed om stil te staan bij wat je wensen zijn, daarover na te denken en te praten op het moment dat je daar nog tijd en energie voor hebt. Want als jij, je naasten en je zorgverleners weten wat belangrijk voor je is, geeft dat rust en heb je minder angst.” 

 

De lotgenotengroep ‘Als genezen niet meer mogelijk is’ start donderdagmiddag 3 oktober 2024 van 14.00 tot 15.30 met vier bijeenkomsten om de week.

 

 

 

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Het Oude IJssel Huis via (0314) 64 60 24 of mailen via activiteiten@oudeijsselhuis.nl

 

Meer informatie via www.hetoudeijsselhuis.nl/activiteiten/onze-activiteiten/lotgenotencontact