Het op grote schaal opsporen van immuuncellen die kanker herkennen.

01-05-2024 17:30

 

 

 

 

T-cellen zijn immuuncellen die kankercellen kunnen doden. Maar bij veel mensen met kanker zijn er maar weinig T-cellen die dit kunnen, en het is moeilijk om ze te vinden. Nu hebben onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, met succes een nieuwe methode ontwikkeld om op grote schaal de juiste T-cellen op te sporen.

 

T-cellen herkennen vreemde cellen, zoals kankercellen, met hun ‘voelsprieten’, de T-celreceptoren. Deze receptoren controleren of cellen er normaal uitzien. Als de receptor een kankercel herkent, maakt de T-cel stoffen aan om de kankercel te doden.

 

 

 

Bij de behandeling van kanker kan T-celreceptor gentherapie ingezet worden. Dit  is een krachtige methode waarbij de eigen T-cellen van een patiënt in het laboratorium aangepast zodat ze beter in staat zijn om kankercellen te herkennen en aan te vallen. Deze aangepaste T-cellen kunnen specifieke moleculen van een kankercel vinden en aanvallen, waardoor de behandeling gerichter wordt. Maar het is moeilijk om de juiste T-celreceptoren te vinden die hiervoor nodig zijn.

 

 

T-cel receptor gentherapie en CAR T celtherapie:

 

Bij T-cel receptor gentherapie en CAR T celtherapie worden eigen afweercellen van de patiënt bewerkt. Dit gebeurt in het laboratorium van de apotheek in zogenoemde clean rooms om te zorgen dat er geen enkele vervuiling bij uw cellen kan komen.

 

Voor de Video klik  hier 

 
 
 
 
In samenwerking met Rootpath, een bedrijf dat gespecialiseerd is in synthetische biologie, hebben de onderzoekers van het NKI, duizenden T-celreceptoren gemaakt en getest om te zien welke werken tegen de tumor. Promovendus Ziva Moravec legt uit: "Dit was eerder niet mogelijk vanwege de hoge kosten en het gebrek aan technieken om op grote schaal T-celreceptoren te testen. Nu kunnen we zelfs zeldzame, tumor-specifieke receptoren vinden, niet alleen bij melanomen, waar deze vaak voorkomen, maar ook bij andere soorten kanker waar ze moeilijker te vinden zijn". De bevindingen zijn een grote stap vooruit op dit gebied.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwe methode opent de deur naar gepersonaliseerde behandeling van kanker door het vinden van specifieke T-celreceptoren die alleen de tumor aanvallen. Senior wetenschapper Wouter Scheper: "Naast de klinische toepassingen geeft dit onderzoek ons ook inzicht in hoe T-cellen zich gedragen in tumoren, wat kan helpen bij het verbeteren van behandelingen".
 

Momenteel wordt er verder onderzoek gedaan naar T-cellen in verschillende soorten tumoren om meer te leren over hun gedrag en reactie op behandelingen, waaronder immuuntherapie.

 

Dit onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding, ZonMw, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de AVL Foundation.

 

 

 

Bron: www.avl.nl/nieuwsberichten