Het mysterie van rhabdoïde tumoren ontrafelen.

17-10-2024 09:17

 

 

 

 

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, in samenwerking met het Prinses Máxima Centrum, gaan in een nieuwe studie onderzoek doen naar rhabdoïde tumoren, een zeldzame en zeer agressieve vorm van kinderkanker. De studie kan starten dankzij een subsidie van KiKa, die in totaal ruim twee miljoen euro beschikbaar stelt voor vier nieuwe onderzoeksprojecten.

 

 

Beeld rechts: Laloes Fotografie 

 

 

 

 

Rhabdoïde tumoren missen een belangrijk gen, wat leidt tot een verstoorde celgroei en een ongecontroleerde deling van kankercellen. Hoewel bekend is dat het ontbrekende gen verantwoordelijk is voor het verlies van controle over de celdeling, begrijpen wetenschappers nog niet precies hoe dit proces verloopt.

 

Het team onder leiding van Elzo de Wit (NKI) en Jarno Drost (Prinses Máxima Centrum) wil dit mechanisme verder ontrafelen. Door meer inzicht te krijgen in hoe deze agressieve tumoren ontstaan, hopen ze nieuwe mogelijkheden te vinden voor behandelingen die de overlevingskansen van kinderen met rhabdoïde tumoren kunnen verbeteren.

 

“De samenwerking met Jarno Drost heeft geleid tot een nieuwe inzichten in hoe epigenetica bijdraagt aan tumorgroei. Het is heel mooi dat we met behulp van KiKa dit onderzoek kunnen blijven voortzetten”, vertelt de Wit.

 

 

Belang van onderzoek naar kinderkanker:

In Nederland krijgen jaarlijks bijna 600 kinderen kanker. Hoewel 81% van de kinderen de ziekte overleeft, betekent dit dat nog steeds elke drie dagen één kind aan kanker overlijdt. Bovendien kampt driekwart van de overlevers met blijvende gevolgen van hun behandeling waaronder concentratieproblemen, het risico op nieuwe vormen van kanker of onvruchtbaarheid.

 

 

 

Bron: www.avl.nl/nieuwsberichten