Het is tijd voor een hospice in Oosterhout, vindt stichting Lievensbrug, maar het moet niet te lang duren.

25-08-2024 16:30

 

 

Auteur: Ralph van Wolffelaar - bndestem.nl/oosterhout

 

 

Het is tijd voor een hospice in Oosterhout, vindt stichting Lievensbrug, maar  het moet niet te lang duren | Oosterhout | bndestem.nl

Impressie van hoe hospice Lievensbrug op het voormalige terrein van Lievenshove aan de Bredaseweg in Oosterhout eruit zou kunnen zien. 

Foto: Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

 

 

 

 

 

OOSTERHOUT - ‘Als je in Oosterhout woont, wil je daar ook sterven’, maar terminale patiënten moeten nu nog naar Dongen of Breda. Tijd om daar verandering in te brengen vindt Tine Sinx, die een hospice op het voormalig Lievenshoveterrein wil realiseren. ‘Er is een grote behoefte’.

 

Sinx ziet het terrein in de oksel van Bredaseweg en Wilhelminakanaal als een mooie plek voor een hospice. ,,Groen, rustig en goed bereikbaar”, zo hield ze met voorzitter Roelant de Haas en penningmeester Marc Matijsen van Stichting Lievensbrug de Oosterhoutse gemeenteraad voor.

 

Tegenover recreatieoord Warande ontwikkelt de gemeente Oosterhout een nieuwe woonwijk. Daar ligt ook direct de uitdaging, zo benadrukte De Haas, want de eerste stenen worden op zijn vroegst over enkele jaren gestapeld.

 

,,Onze horizon is om over drie jaar te beginnen, ook om momentum vast te houden. Het is voor ons vervelend dat de ontwikkeling van het Lievenshoveterrein een langetermijnproject is. Je wil praten met mensen, sponsoring regelen, en uitkijken naar personeel. Wij willen verder en iets tastbaars presenteren.”

 

Het uitgangspunt is om te beginnen met zeven bedden, dat ligt boven het gemiddelde van vijf à zes bedden, aldus Matijsen. ,,Dat aantal is nodig om onze toch al ‘kielekiele’-begroting rond te krijgen, maar we houden er rekening mee dat er, gezien de vergrijzing, op termijn fors meer bedden nodig zijn.”

 

 

Kwetsbaar initiatief:

De Haas: ,,Dit is een kwetsbaar initiatief. Financieel kwetsbaar, een marginale business case.”

 

Een hospice voorziet in een behoefte en draagt bij aan de oplossing van de zorgvoorziening, zei Sinx. Er zijn drie typen hospices: zogeheten high care, afdelingen voor palliatieve zorg en bijna-thuishuizen. Oosterhout zou dat laatste moeten krijgen. Huisartsengroep Zorroo, Thebe, Surplus, Amphia en Palliatieve Zorg West-Brabant hebben de intentie om mee te werken.

 

Het financiële plaatje vormt dus een uitdaging. Een derde van de hospices draait verlies, waarschuwde Matijsen. ,,Dat zit vooral in de high care. Een bijna-thuishuis is dan een mooie vorm.”

 

Sinx: ,,In zo’n bijna thuis-huis komen in principe terminale mensen die maximaal drie maanden te leven hebben. Verlenging van verblijf kan, maar uitgangspunt is dat de maximale verblijfsperiode zes maanden is. Ter vergelijking: in Nederland is de gemiddelde ligduur slechts 22 dagen.”

 

 

Oosterhout heeft voor een financiële bijdrage contact gezocht met omliggende gemeenten. Daar kwam in deze tijden van bezuinigin­gen nul op het rekest

Marc Matijsen.

 

 

 

De totale inrichting en grondaankoop in Oosterhout komt op 2,2 miljoen euro. Matijsen: ,,Inkomsten komen vooral uit sponsoring, donaties en vanuit de Wmo. Patiënten betalen een eigen bijdrage van 40 euro per dag. Bij volledige bezetting krijgen we circa 380.000 euro per jaar aan inkomsten. De grootste kostenpost is personeel: coördinatoren en mensen die intakes verzorgen. Wij zijn een stichting en willen geen winst draaien, maar we streven wel naar continuïteit. Dus onder aan de streep wil je geen rode cijfers zien.”

 

De jaarlijkse bijdrage van 45.000 euro van de gemeente Oosterhout wordt nu al overgemaakt aan Breda. Het kost dus geen extra geld. Hannie Broekhoven (Gezond Burger Verstand): ,,Ons geld gaat nu dus naar Breda, terwijl de meeste mensen in deze regio naar het hospice in Dongen gaan.”

 

Theo van Kuijck (D66): ,,Gaan andere gemeenten ook financieel bijdragen?” Matijsen: ,,Oosterhout heeft contact gezocht met omliggende gemeenten. Daar kwam in deze tijden van bezuinigingen nul op het rekest. Als mensen uit die gemeenten komen, weigeren we ze niet. Voor wat hoort wat, maar we houden er nu geen rekening mee.”

 

Zijn er ook alternatieve kooplocaties wilde Van Kuijck weten. Matijsen: ,,Dat zijn bestaande locaties en die moet je duur aankopen. Dat is financieel nauwelijks haalbaar.”

 

 

Wij zijn een stichting en willen geen winst draaien, maar je wil wel continuï­teit. Dus onderaan de streep wil je geen rode cijfers

 
 
 
Matijsen meent dat de ruimtelijke procedure snel kan worden doorlopen omdat terminale zorg past binnen het huidige bestemmingsplan. Voorheen zat op deze locatie immers jeugdinstelling Lievenshove. Die werd in 2019 na jarenlange misstanden gesloten en jeugdzorgorganisatie Juzt werd opgeheven.
 

Sindsdien ligt het terrein braak en kent het tijdelijke invulling, zoals de huisvesting van Oekraïners. Het terrein is sinds 2020 eigendom van de gemeente Oosterhout dat na het faillissement van Juzt de andere gemeenten heeft uitgekocht.

 

Mooie plannen, maar het uitdaging zit dus in de planning. De Haas: ,,Mocht nieuwbouw hier op korte termijn niet realiseerbaar zijn, dan moeten we misschien ergens anders huren, als dat rendabel te maken is.”
 
 

Op 2 september 2024 is er een informatieavond over de plannen in het Warandecollege, Bredaseweg 140 (19.00-21.00 uur).

 

 

Het is tijd voor een hospice in Oosterhout, vindt stichting Lievensbrug, maar  het moet niet te lang duren | Foto | AD.nl

Impressie van hoe hospice Lievensbrug op het voormalige terrein van Lievenshove aan de Bredaseweg in Oosterhout er uit zou kunnen zien. 

Foto: Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten.

 

 

 

Het is tijd voor een hospice in Oosterhout, vindt stichting Lievensbrug, maar  het moet niet te lang duren | Foto | AD.nl

Het voormalige Lievenshoveterrein in Oosterhout. 

Foto: Joris Buijs/Pix4Profs.

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier

 

 

 

Bron:www.bndestem.nl