Helpt vasten tegen kanker ?

08-07-2020 17:27

                      




Patient ziekenhuis - voeding en kanker info



Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te stellen dat vasten helpt tegen kanker of de bijwerkingen van de behandeling van kanker vermindert. Vasten wordt daarom niet aanbevolen bij kanker.



Vasten, hoe werkt dat?

Als je vast, eet je niet. Je drinkt alleen dranken zonder calorieën, zoals water, thee en koffie zonder suiker en melk. Er zijn verschillende vormen van vasten:


'Intermittend fasting'

Bij deze vorm van vasten eet je vijf dagen in de week. De overige twee dagen drink je alleen dranken zonder calorieën. Om deze reden wordt deze vorm van vasten ook wel 5:2 genoemd.


'Time restricted feeding'

Bij deze vorm van vasten eet je alleen tijdens een gedeelte van de dag. Een bekende vorm van deze manier van vasten is 16:8. Hierbij eet je gedurende een periode van 8 uur en

de overige 16 uur drink je alleen dranken zonder calorieën.


'Fasting mimicking diet'

Bij deze vorm van vasten eet je minder. Gedurende een aantal dagen eet je ongeveer 30% van je normale energiebehoefte. Ook is de samenstelling van de voeding anders: meer vetten, minder koolhydraten.

In algemene zin krijg je minder calorieën binnen wanneer je een bepaalde periode minder eet dan normaal. Dit wordt met name geadviseerd voor mensen die te zwaar zijn en willen afvallen. Het is wel belangrijk dat de voeding voldoende eiwitten, vitamines en mineralen bevat zodat er geen tekorten ontstaan.


Wat blijkt uit onderzoek?


Onderzoek bij proefdieren:

Uit onderzoek naar het effect van vasten op kanker bij proefdieren komen verschillende resultaten. Enkele studies lieten zien dat de tumor minder groeit en de kans op kanker wordt verkleind als de proefdieren minder calorieën kregen te eten.


Uit een andere studie bleek dat muizen die gevast hadden voor chemotherapie vrijwel geen last hadden van bijwerkingen van de behandeling. De chemotherapie was even werkzaam als bij de muizen die gewoon gegeten hadden."


Er zijn echter ook studies waaruit blijkt dat de tumor bij de proefdieren die minder calorieën te eten kregen wel groeide. Ook zijn er aanwijzingen dat sommige tumoren na het vasten weer net zo groot worden als die bij proefdieren die wel gewoon gegeten hadden.


Resultaten van onderzoek bij dieren kunnen niet rechtstreeks worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren. Op basis van deze studies kunnen dus geen conclusies worden getrokken.


Onderzoek bij mensen:

In Nederland is een studie gedaan naar het effect van vasten op bijwerkingen en de werkzaamheid van chemotherapie bij 130 vrouwen met borstkanker stadium II en III. Bij vrouwen die hadden gevast bleek op de controle scan de grootte van de tumor meer te zijn afgenomen dan bij de vrouwen die gewoon hadden gegeten. Opvallend is dat het vasten moeilijk vol te houden was: twee derde van de vrouwen is vroegtijdig met het vasten gestopt.


In een kleine studie bij twintig mensen met diverse soorten kanker in verschillende stadia is de veiligheid van vasten onderzocht. Hieruit bleek dat vasten 48 uur vóór en 24 uur na het toedienen van de chemotherapie veilig is. De mensen hadden nauwelijks last van bijwerkingen van het vasten.


Er zijn meer en grotere studies bij mensen nodig voordat er iets over het nut en de veiligheid van vasten bij kanker kan worden gezegd.


Nadelige effecten van vasten:

Vasten kan ook nadelige effecten hebben. Op de korte termijn kan vasten zorgen voor hoofdpijn, concentratieproblemen, duizeligheid, vermoeidheid en een onregelmatige hartslag. Op de lange termijn kan vasten leiden tot een vermindering van het afweersysteem en tot schade aan onder andere hart en nieren.


Ons advies:

Het is nog onbekend of vasten helpt tegen kanker of de bijwerkingen van de behandeling van kanker. Bovendien zijn er veel vragen over de manier, duur en veiligheid van vasten. Daarom raden wij vasten bij kanker af.



Lees ook:

Kan suiker de groei van de tumor extra bevorderen?


Kan een ketogeen dieet de groei van kwaadaardige tumoren vertragen?




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl