Het advies is om je kind met kanker niet te laten vasten. Er is geen bewijs dat vasten helpt tegen kanker of tegen de bijwerkingen van de behandeling. Ook is er geen bewijs dat de behandeling beter werkt als je kind vast. Vasten kan slecht zijn voor je kind.
Wat is vasten?
Vasten betekent dat je niet of minder eet. Je mag wel dranken zonder calorieën drinken, zoals water en thee zonder suiker en melk. Er zijn verschillende vormen van vasten:
‘Intermittent fasting’
Bij deze vorm van vasten eet je bijvoorbeeld 5 dagen in de week. De overige 2 dagen drink je alleen dranken zonder calorieën. Om deze reden wordt deze vorm van vasten ook wel 5:2 genoemd.
'Time restricted feeding’
Bij deze vorm van vasten eet je alleen tijdens een deel van de dag. Een bekende vorm van deze manier van vasten is 16:8. Hierbij eet je tijdens een periode van 8 uur en tijdens de overige 16 uur van de dag drink je alleen dranken zonder calorieën.
‘Fasting mimicking diet’
Bij deze vorm van vasten eet je minder. Gedurende een aantal dagen eet je ongeveer 30% van de hoeveelheid energie die je normaal gesproken neemt. Ook eet je anders: meer vetten en minder koolhydraten.
Wat blijkt uit onderzoek?
Er is geen onderzoek bekend waarin is gekeken naar wat vasten doet bij kinderen met kanker.
Proefdieren en vasten:
Bij proefdieren is vasten bij kanker wel onderzocht. Sommige van deze onderzoeken laten zien dat door te vasten kanker minder groeit en de chemotherapie minder bijwerkingen geeft. Ook bij muizen met leukemie lijkt vasten voordelen te hebben: muizen die vasten overleefden langer en de ziekte werd geremd.
Maar in andere onderzoeken met proefdieren blijkt vasten niks te doen.
De resultaten van deze onderzoeken zijn niet zomaar te vertalen naar de mens. Ons lichaam zit ingewikkelder in elkaar. Onderzoek bij mensen is nodig.
Volwassenen met kanker en vasten:
Er is tot nu toe alleen onderzoek gedaan naar vasten en kanker bij volwassenen die chemotherapie kregen. Bij vrouwen met borstkanker die hadden gevast bleek de tumor meer te zijn gekrompen dan bij vrouwen die niet hadden gevast. In een ander klein onderzoek bleek dat vasten (het ‘fasting mimicking diet’) 48 uur vóór en 24 uur na het krijgen van chemotherapie veilig is. De mensen die dit deden hadden weinig last van bijwerkingen van het vasten. Wel vonden ze het heel moeilijk om het vasten vol te houden. Hierdoor is ongeveer twee derde van de mensen eerder met het vasten gestopt.
Er zijn meer en grotere onderzoeken bij mensen nodig voordat er iets over het nut en de veiligheid van vasten bij kanker kan worden gezegd.
Risico’s van vasten:
Vasten kan slecht zijn voor de gezondheid van je kind.
Op de korte termijn kan vasten zorgen voor hoofdpijn, concentratieproblemen, duizeligheid, vermoeidheid en een onregelmatige hartslag bij je kind. Ook neemt door vasten de spiermassa af. Dit kan al gebeuren bij een korte tijd vasten.
Op de lange termijn kan vasten leiden tot minder weerstand van je kind en zelfs tot schade aan onder andere hart en nieren. Ook is de kans groot dat je kind door vasten te weinig voedingstoffen krijgt zoals vitamines en mineralen.
Ons advies:
Wij raden het af om kinderen met kanker te laten vasten. Het is niet onderzocht en er is geen bewijs dat het helpt als je kind vast voor of tijdens behandeling.
Wel is bekend dat vasten risico’s kan hebben. Soms moet je kind toch kort vasten, bijvoorbeeld voor een onderzoek of operatie. Volg hierin altijd het advies van de arts.
Bron: www.voeding.prinsesmaximacentrum.nl