Helpt bittermeloen tegen kanker ?
Bittermeloen.
Nee, er is onvoldoende bewijs dat het eten van bittermeloen helpt tegen kanker.
Wat is bittermeloen?
Bittermeloen (ook wel sopropo genoemd) is een vrucht die behoort tot de komkommerachtigen, net als komkommer, courgette, pompoen en meloen. De naam zegt het al: bittermeloen heeft een sterk bittere smaak.
Bittermeloen komt voor in Azië en Zuid-Amerika. Daar wordt het van oudsher gegeten om de te hoge bloedsuiker bij diabetes te verlagen. Er wordt gedacht dat het eten van bittermeloen ook tegen kanker kan helpen.
Wat blijkt uit onderzoek?
Er is nog geen onderzoek gedaan naar het eten van bittermeloen bij mensen met de diagnose kanker. Er zijn wel onderzoeken geweest waarbij het sap van bittermeloen is toegevoegd aan alvleesklierkankercellen, darmkankercellen en leukemiecellen. De kankercellen die het bittermeloensap kregen groeiden minder snel dan de kankercellen die geen bittermeloensap kregen.
Ook zijn er onderzoeken geweest waarbij muizen met kanker eten kregen waaraan sterk geconcentreerd bittermeloensap was toegevoegd. Bij de muizen die bittermeloensap kregen groeiden de tumoren minder snel dan bij de muizen die dat niet kregen.
Resultaten van onderzoek bij kankercellen en proefdieren kunnen niet rechtstreeks vertaald worden naar de mens, omdat bepaalde processen in het menselijk lichaam anders werken. Er is dus eerst onderzoek bij mensen nodig voordat er een conclusie getrokken kan worden.
Zijn er bijwerkingen bekend?
Er zijn kleine studies gedaan naar bittermeloen bij mensen met diabetes. Hierbij daalde de bloedsuiker bij één persoon zo sterk dat de persoon in coma is geraakt. Het is nog niet bekend of bittermeloen invloed heeft op hoe medicijnen werken. Doordat bittermeloen de bloedsuiker lijkt te verlagen is een combinatie met medicatie voor diabetes in ieder geval af te raden.
Ons advies:
Eet geen bittermeloen als behandeling van kanker.
Lees ook:
Is graviola of zuurzak werkzaam bij kanker?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl