Helpen sojaproducten het risico op prostaatkanker te verkleinen ?
Soja.
Er is nog geen duidelijkheid over de invloed van soja op de kans op prostaatkanker. Er zijn eerste aanwijzingen dat soja het risico op prostaatkanker mogelijk kan verlagen. Er is nog meer onderzoek nodig voordat wij een aanbeveling hierover kunnen doen.
Wat is de werking van soja op het voorkomen van prostaatkanker?
Soja bevat isoflavonen. Isoflavonen zijn een groep stoffen die erg lijkt op oestrogeen, ze worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Oestrogeen zou theoretisch van het ontstaan van prostaatkanker kunnen remmen. Oestrogeen werkt namelijk het hormoon testosteron tegen; het werkt als een anti-testosteron.
Wat is bekend uit onderzoek?
Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat het bewijs voor het effect van soja op de kans op prostaatkanker nog onduidelijk is.
Een overzichtsartikel bespreekt twee studies met totaal 224 mannen die een verhoogd risico op het krijgen van prostaatkanker hadden door een verhoogd PSA (prostaat specifiek antigeen).
De mannen die soja of soja isoflavonen gebruikten, kregen minder vaak prostaatkanker dan de mannen die dit niet gebruikten. Meer onderzoek is nodig om uit te vinden waardoor het komt dat mannen die soja gebruikten minder vaak prostaatkanker kregen.
Sojasupplementen mogelijk niet veilig:
Sojasupplementen (pillen, poeders, preparaten) kunnen grote hoeveelheden isoflavonen bevatten. Het is niet altijd duidelijk hoeveel isoflavonen een preparaat bevat. Er is onvoldoende bekend over het effect van deze sojasupplementen op het ontstaan en de groei van prostaatkanker. Gebruik daarom geen sojasupplementen.
Ons advies:
Om een mogelijk gunstig effect te hebben en toch niet te veel soja binnen te krijgen wordt voorlopig aangeraden om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te gebruiken (1 portie is 1 beker, 1 glas of 1 vleesvervanger). Het wordt afgeraden om sojasupplementen te gebruiken.