Helpen sojaproducten de kans op kanker te verkleinen ?

04-08-2019 18:41

                        




beans.



Er is nog geen duidelijkheid over de invloed van soja op de kans op kanker. Verschillende onderzoeken wijzen verschillende kanten uit. Er zijn eerste aanwijzingen dat soja de kans op borst- en prostaatkanker mogelijk kan verlagen. Maar er is nog meer onderzoek nodig voordat wij een aanbeveling hierover kunnen doen.



Wat is soja?

Soja is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten gemaakt zoals vleesvervangers en andere vegetarische producten. Ook soja 'zuivel' (sojamelk, sojapudding, sojayoghurt) en producten die in de Indische keuken gangbaar zijn zoals tofu en tempé. Daarnaast wordt soja ook in veel levensmiddelen verwerkt. Op de verpakking staat of een product soja bevat. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1.


Wat is bekend uit onderzoek?

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat het bewijs voor het effect van soja op de kans op kanker nog onduidelijk is.


Onderzoeken wijzen verschillende kanten uit. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het gebruik van soja geen invloed heeft op de kans op kanker. Maar er zijn ook onderzoeken die aantonen dat er een kleine invloed is bij bepaalde vormen van kanker. Zo lijkt het eten van soja en sojaproducten de kans op darmkanker enigszins te verkleinen. Maar er is ook een onderzoek waarbij het lijkt dat soja de kans op het krijgen van blaaskanker juist vergroot.


In conclusie: er is meer onderzoek nodig om duidelijkheid te krijgen over de gunstige of ongunstige invloed van soja op de kans op kanker voordat conclusies getrokken kunnen worden.


In de volgende paragraaf kun je meer lezen over soja en specifiek de kans op borst- en prostaatkanker.


Soja en de kans op borst- en prostaatkanker:

Uit verschillende overzichtsstudies blijkt dat soja de kans op het krijgen van prostaatkanker of borstkanker mogelijk lijkt te verkleinen.


Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op de werking van de hormonen testosteron en oestrogeen.


Wat de oorzaak is van prostaatkanker is niet duidelijk, wel is duidelijk dat prostaatkanker ontstaat onder invloed van testosteron. Fyto-oestrogenen werken het hormoon testosteron tegen.


Hierdoor zou de kans op het ontstaan van prostaatkanker verkleind kunnen worden.


Oestrogeen heeft ook invloed op het ontstaan van borstkanker. Fyto-oestrogenen uit soja lijken de werking van oestrogeen in het lichaam tegen te gaan. Dit komt doordat ze in het lichaam de plek innemen van oestrogeen, ze verdringen als het ware het oestrogeen wat door het lichaam wordt gemaakt. Hierdoor zou de kans op het ontstaan van borstkanker verkleind kunnen worden.

Maar er is nog meer onderzoek nodig voordat geconcludeerd kan worden dat soja de kans op borstkanker en prostaatkanker kan verkleinen.


Ons advies:

Er is nog meer onderzoek nodig voordat wij een aanbeveling over soja en kanker kunnen doen.

Vanwege de mogelijk gunstige effecten van het gebruik van soja(producten) en vanwege mogelijke risico's van het gebruik van te veel soja(producten) wordt voorlopig aangeraden om maximaal twee tot drie porties sojaproducten per dag te gebruiken.


Sojasupplementen (pillen, poeders, preparaten) kunnen grote hoeveelheden isoflavonen bevatten. Het is niet altijd duidelijk hoeveel isoflavonen een preparaat bevat. Er is onvoldoende bekend over het effect van deze sojasupplementen op het ontstaan en de groei van kanker.


Gebruik daarom geen sojasupplementen.



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl