Hans kreeg een bijzondere behandeling bij kanker: ‘Net de teletijdmachine van Professor Barabas’.

26-10-2024 16:36

 

 

Auteur: Maastro - indebuurt.nl/eindhoven

 

 

 

 

 

Hans Riet (67) uit Eindhoven kreeg deze zomer protonentherapie bij Maastro, het bestralingsinstituut in Limburg. Omdat het nauwkeuriger is, heeft protonenbestraling voor kankerpatiënten minder bijwerkingen. Radiotherapeut-oncoloog Judith van Loon begeleidde Hans tijdens zijn behandeling.

 

“Omdat ik in het verleden prostaatkanker had, werd bij een controlescan per toeval een vergrote lymfeklier tussen mijn longen ontdekt”, vertelt Hans. “Uit een biopt bleek het om uitzaaiing van longkanker te gaan. Gelukkig waren we er vroeg bij.”

 

 

Nieuwe vorm van bestralen:

Aan de radiotherapeut-oncoloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven vroeg Hans of hij in aanmerking kwam voor protonentherapie: een vernieuwende en preciezere manier van bestralen. Omdat gezond weefsel en organen die rond een tumor liggen minder worden geraakt, is de kans op bijwerkingen kleiner en de kwaliteit van leven beter.

 

 

Dit zijn de verschillen:

Radiotherapie maakt gebruik van fotonen, oftewel röntgenstralen, en wordt ook wel de reguliere bestraling genoemd. Fotonen geven hun energie af in de tumor, maar ook in gezond weefsel eromheen. Protonentherapie daarentegen werkt met positief geladen kerndeeltjes die hun straling grotendeels afgeven in de tumor. Daarna verliezen de deeltjes hun kracht. Hierdoor komt de straling nauwelijks in het omliggende gezonde weefsel terecht.

 

 

Opties vergelijken:

“Steeds vaker vragen patiënten aan hun behandelend arts of ze voor protonentherapie in aanmerking komen”, zegt Judith van Loon van Maastro. “Het Catharina Ziekenhuis maakte voor meneer Riet een bestralingsplan met fotonenbestraling, en daarnaast maakten wij een plan voor protonenbestraling. Met de zorgverzekeraar spraken we af dat we beide bestralingsplannen zouden vergelijken.”

 

 

Dutje tijdens de scan:

Tijdens het intakegesprek wordt uitgelegd wat de protonenbestraling precies inhoudt en hoe lang elke behandeling duurt. Judith: “Voordat we met bestralen beginnen, maken we eerst een nieuwe scan. Daarna scannen we wekelijks voor extra controle.”

 

De bestralingsruimte bij Maastro deed Hans denken aan de teletijdmachine van Professor Barabas, uit de strips van Suske & Wiske. “Het apparaat ziet er heel futuristisch uit. Maar ik heb me door de professionele en warme aandacht altijd veilig gevoeld. Tijdens de bestraling ben ik zelfs een paar keer in slaap gevallen. Dat hadden ze nog nooit meegemaakt.”

 

 

Reis- en verblijfkosten:

Edith, de patiëntenbegeleider van Maastro, helpt mensen van buiten de regio Limburg bij het vinden van een verblijf tijdens de behandeling. Dat is maatwerk, maar vrijwel elke zorgverzekeraar vergoedt de reis- en verblijfkosten. Ook Hans moest voor zijn behandeling zes weken in Maastricht verblijven. “Mijn man en ik zijn bij Maastro meer dan prima opgevangen”, vertelt Marga. “Tijdens de behandeling konden we ook een beroep doen op een diëtist en maatschappelijk werker.”

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier