Groen licht voor hospice aan Dommelerdijk in Nieuwleusen.
Auteur: Redactie - dedalfsermarskramer.nl
Foto: Vogelvlucht impressie.
Bron: Kappel Ontwerp i.s.m. Oost5 Architectuur.
DALFSEN/NIEUWLEUSEN – De bouw van een hospice aan de Dommelerdijk is weer een stap dichterbij. De raadscommissie gaf vorige week maandagavond haar opinie over het initiatief van Stichting Hospice Dalfsen.
De commissieleden gingen unaniem akkoord met het Collegevoorstel om positief te reageren op het principeverzoek om een hospice te bouwen op het terrein achter Dommelerdijk 137. Het onbebouwde perceel ligt in het buitengebied aan de rand van de kern Nieuwleusen.
Hospice Dalfsen onderzoekt al langer hoe ze de kwaliteit van zorg in de laatste fase van het leven kan blijven garanderen. Daarbij streeft de stichting naar uitbreiding van de huidige twee bedden naar vijf bedden. Daarvoor is gekeken naar verbouw van het bestaande hospice in het monumentale pand aan de Bloemendalstraat in Dalfsen, het openen van een tweede vestiging of het realiseren van één grotere nieuwe vestiging. Deze laatste optie komt als meest realistische uit de bus. Een belangrijke reden daarvoor is dat Wim en Netty Knotters, als eigenaren, de grond aan de Dommelerdijk kosteloos beschikbaar stellen aan de stichting.
Ontwerp:
Oost5 Architectuur heeft inmiddels in samenwerking met Kappel Ontwerp een ontwerp gemaakt voor het nieuwe hospice. De nieuwbouw gaat volledig op in de natuurlijke omgeving. Het gebouw zelf vraagt om een goede balans tussen haar opvangfunctie en een warme, intieme sfeer. Dit doet recht aan de kwetsbare levensfase waarin de bewoners zich bevinden en het biedt maximale vrijheid voor de families die hun dierbaren moeten laten gaan.
Positief:
De hospicebestuur sprak al twee keer met de omwonenden. Zij reageerden positief op de plannen. Ook Het Oversticht, waterschap, veiligheidsregio en provincie zijn akkoord met deze ontwikkeling in het buitengebied van Nieuwleusen. Er is nog een wel een ruimtelijke procedure nodig om de agrarische bestemming te wijzigen. Tijdens deze procedure is er bezwaar en beroep mogelijk. De gemeente schat in dat er geen bezwaren worden ingediend, gelet op de maatschappelijke functie en het gevoerde overleg met de buurt.
Nu de gemeente een positief standpunt heeft ingenomen kan de stichting de plannen verder uitwerken en noodzakelijke onderzoeken doen voor de ruimtelijke onderbouwing.
Bron: www.dedalfsermarskramer.nl