Gratis prik voor jongeren tegen zes soorten kanker. GGD parkeert prikbus HPV-virus op Stationsplein in Hilversum.

26-10-2023 17:15

 

 

Auteur: Susanne van Velzen - noordhollandsdagblad.nl

 

 

De prikbus voor de HPV18+ vaccinatie staat zaterdag 28 oktober op het Stationsplein in Hilversum.

De prikbus voor de HPV18+ vaccinatie staat zaterdag 28 oktober op het Stationsplein in Hilversum.

Foto GGD.

 
 
 
 
 
 
 
Jongeren tussen de 19 en 26 jaar kunnen zaterdag 28 oktober tussen 10 en 15 uur op het Stationsplein in Hilversum in de prikbus van de GGD Gooi en Vechtstreek gratis en zonder afspraak een HPV18+ vaccinatie halen. De prik beschermt zowel mannen als vrouwen tegen het seksueel overdraagbaar virus dat tot zes soorten kanker kan leiden.
 
 
Kanker in de mond-en keelholte, aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Het lijstje met soorten kanker dat het besmettelijke HPV-virus kan veroorzaken is voor veel jongeren afschrikwekkend genoeg om een vaccinatie tegen het virus te halen. Landelijk heeft 20 procent van de doelgroep de prikken gehaald. In deze regio ligt dat percentage met 22 iets daarboven. De GGD Gooi en Vechtstreek hoopt met de laagdrempelige prikbus het percentage flink omhoog te krijgen. Vijf vragen aan de Gooise GGD over de HPV18+ vaccinatie.
 
 
 
 
Om goed beschermd te zijn tegen het HPV-virus zijn twee prikken nodig.
 
Om goed beschermd te zijn tegen het HPV-virus zijn twee prikken nodig.

Foto AFP.

 
 
 
 
 
 

Hoe groot is de kans dat je besmet raakt met het HPV-virus?


Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV (humaan papillovirus). Meestal ruimt het lichaam het virus vanzelf op. Tien tot twintig procent wordt ziek en loopt daardoor kans op kanker. Het virus kan worden overgedragen door seks of door elkaar op intieme plekken aan te raken.

 

 

Voor wie is de prik bedoeld?


Sinds 2010 worden jongens en meisjes in het jaar dat ze tien jaar worden uitgenodigd om een prik te halen. Jongeren tot en met 26 jaar die niet eerder waren uitgenodigd, krijgen nu ook de kans om zich te beschermen tegen HPV. In de prikbus in Hilversum kunnen zaterdag jongeren (vergeet je ID niet) uit de hele regio terecht.

 

 

Dus ook jongens kunnen de prik halen?

 

Mannen worden minder vaak ziek door het virus maar ze kunnen het virus wel bij zich dragen en dus overdragen aan partners. Het is dus een misverstand dat mannen het virus niet kunnen krijgen.

 

 

 

Hoeveel vaccinaties heb je nodig voordat je beschermd bent?


Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig met minimaal vijf maanden ertussen. Om de drempel zo laag mogelijk te houden en de opkomst zo hoog mogelijk is de vaccinatie in 2023 nog gratis. Ook de tweede prik die je dan in 2024 krijgt is gratis. Wie pas in 2024 een eerste prik haalt betaalt 150 euro per vaccinatie.

 

 

Is er een herkansing als je de bus zaterdag mist?


Jongeren kunnen de HPV18+ prik elke week halen op twee locaties in Bussum. 

Op maandag en vrijdag op de Franse Kampweg 38 (8.30 tot 10.30 uur) en op woensdag op de Burgemeester de Bordesstraat 80 (17.30 tot 20.00 uur). 

Ook daar kan zonder afspraak een vaccinatie gehaald worden.

 

 

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl