Grasshopper-programma versnelt onderzoek naar kinderkanker.
Binnen het Grasshopper-programma gaan onderzoekers en aan onderzoek verbonden medewerkers uit verschillende kinderoncologische centra samenwerken om hun kennis te vergroten en onderzoek te versnellen. Het internationale programma biedt deelnemers de kans om een aantal maanden in andere onderzoekscentra en bij bedrijven te werken, én trainingen te volgen. Het doel? Sneller nieuwe doorbraken bereiken voor de behandeling van kinderkanker. Prof. dr. Jan Molenaar: ‘Kinderkanker oplossen doe je niet alleen.’
Samen sterker:
Kinderkanker is een zeldzame ziekte. Elk jaar krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker. Omdat deze aantallen in elk land laag zijn, is internationale samenwerking hard nodig. Door kennis en data te delen, kunnen onderzoekers sneller nieuwe behandelingen ontwikkelen. Grasshopper, een door de Europese Unie mogelijk gemaakt initiatief van het Prinses Máxima Centrum, helpt hierbij door onderzoekers uit 16 verschillende landen samen te brengen.
Prof. Dr. Jan Molenaar, is onderzoekgroepsleider in het Máxima en leidt het Grasshopper programma. Hij vertelt: ‘Het succes van kinderkankeronderzoek hangt af van samenwerking. We moeten voldoende data verzamelen om betrouwbare resultaten te krijgen. Alleen door kennis en werkwijzen gelijk te trekken en goede samenwerking, kunnen we wetenschappelijke vooruitgang boeken.’
Van elkaar leren:
Grasshopper zorgt ervoor dat onderzoekers elkaars methodes en werkwijzen beter leren kennen. Dit is belangrijk, want resultaten kunnen pas goed worden vergeleken en bijeengebracht als iedereen op dezelfde manier werkt en zo kan onderzoek versnellen. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van DNA of het onderzoek naar het effect van een nieuwe behandeling in een klinische trial. Ook de samenwerking met bedrijven krijgt een impuls. Doordat onderzoekers uit kenniscentra ervaring opdoen in het bedrijfsleven verbetert de samenwerking.
Molenaar geeft enkele voorbeelden van mogelijke Grasshopper-projecten: ‘Een clinical trial manager uit Oost-Europa kan bij ons in het Máxima leren hoe we innovatieve studies opzetten. Zo kunnen ze in de toekomst makkelijker aansluiten bij nieuwe internationale onderzoeken. Een andere deelnemer kan onze tumorboard bijwonen, waarin kinderoncologen en onderzoekers samenkomen om de beste behandeling voor ieder kind te bepalen. Maar iemand uit het Máxima kan ook naar één van de andere centra gaan, om bijvoorbeeld te leren over een bepaalde celkweek methode die daar wordt gebruikt.’
Start van Grasshopper:
Grasshopper ging van start op 4 december 2024 tijdens een bijeenkomst met alle deelnemende organisaties. Hier werden onder leiding van Molenaar en projectmanagers Celina Szanto en Linda Schild de activiteiten en de planning voor de komende jaren besproken. Deelnemers volgen naast de werkervaring ook trainingen, afgestemd op de praktijk. De inschrijving voor het programma opent binnenkort. Deelnemers krijgen een vergoeding voor hun reis- en verblijfskosten tijdens de meewerkperiode en trainingen.
Meer informatie over het programma en hoe je je als onderzoeker kunt aanmelden, wordt binnenkort gedeeld via de kanalen van het Grasshopper programma.
Deelnemers:
Organisaties die Grasshopper-deelnemers uitzenden en ontvangen: SJD-Cerca (Spanje), Rigshopitalet (Denemarken), KiTZ-DKFZ (Duitsland), Institute Curie (Frankrijk).
Organisaties die Grasshopper-deelnemers ontvangen: Indiana Bioscience Research Institute (Verenigde Staten), Sanofi (meerdere locaties), Roche (meerdere locaties), Children’s Cancer Institute (Australië), UCL (Engeland), SickKids (Canada).
Organisaties die Grasshopper-deelnemers uitzenden: Children’s University Hospital Latvia (Letland), MS Curie (Roemenië), Western Ukrainian Specialized Children’s Medical Centre (Oekraïne), King Hussein Cancer Foundation/Center (Jordanië), Childrens Hospital Agia Sofia (Griekenland), NUDCH (Slowakije).