Graft-versus-host.

10-08-2014 18:58



Ook al is er een nauwkeurige HLA-typering gedaan, toch bestaan er kleine verschillen tussen de jou en de donor. Ieder mens is uniek. Er kan een afstotingsreactie ontstaan. Dat gebeurt als cellen van de donor jouw lichaamscellen herkennen als 'vijand' en ze aanvallen. Dat heet graft-versus-host-ziekte. Het is niet te voorspellen of je last krijgt van graft-versus-host-ziekte.

Er is een acute en een chronische vorm. De acute ontstaat tussen tien dagen en drie maanden na de transplantatie. Deze vorm is tijdelijk. De chronische vorm krijg je twee tot drie maanden na de transplantatie en kan jaren duren.

Klachten:

De graft-versus-host-ziekte is grillig. Je weet niet precies wanneer het zal ontstaan en hoe heftig de klachten zijn. De verschijnselen kunnen mild zijn, maar ook levensbedreigend.

De klachten die bij graft-versus-host het vaakst optreden zijn:

  • roodheid en jeuk aan handpalmen, voetzolen of achter de oren
  • rode verkleuring van de huid over het hele lichaam
  • diarree en misselijkheid
  • ontstoken mondslijmvliezen
  • beschadiging van longen of lever

Graft-versus-host-ziekte bestrijden:

Om de aanvallen van de donorcellen tegen jouw cellen tegen te gaan, krijg je medicijnen. Na een tijdje wennen de donorcellen aan die van jou en neemt het risico op graft-versus-host af.

Sommige transplantatiecentra verwijderen bepaalde afweercellen, de T-lymfocyten, uit het transplantaat. Dat vermindert de kans op graft-versus-host.

Maar er zit ook een belangrijk nadeel aan het verwijderen van de T-cellen. Ze ruimen namelijk ook eventueel achtergebleven kankercellen op. Zonder T-cellen is de kans op terugkeer van de ziekte daarom iets groter.


Bron:  www.hematon.nl