Goededoelentrein De Karel beklad met graffiti, duizenden euro’s schade: ‘Gaat ten koste van cheque aan KWF’.
Auteur: Miranda van Houtum - bd.nl/vught
De goededoelentrein De Karel van Dennis Münninghoff is volgespoten met graffiti.
Foto: Dennis Münninghoff.
MET VIDEO: DRUNEN/HELVOIRT - Dennis Münninghoff combineert zijn passie voor treinen met het steunen van KWF Kankerbestrijding, maar recent zorgde vandalisme voor een hele vervelende kostenpost. Zijn geliefde privétrein De Karel uit 1970 werd volgespoten met graffiti.
Dennis Münninghoff woont in Drunen, is eigenaar van hotel De Guldenberg in Helvoirt en van het IT-bedrijf Software Society. Daarnaast is hij al een aantal jaren in het bezit van zijn eigen privétrein: De Karel, vernoemd naar zijn vader die bij het toenmalige Spoorwegbouwbedrijf (nu Strukton) werkte. Münninghoff gebruikt zijn trein als een unieke manier om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.
,,De Karel staat normaal gesproken in Amersfoort”, vertelt de treinliefhebber. ,,In verband met de verbouwing daar moesten we De Karel twee maanden ergens anders neerzetten. In eerste instantie op het terrein van NS in Amsterdam-Zaanstraat, maar omdat ze het spoor nodig hadden zijn we uitgeweken naar Haarlem. Helaas heeft daar iemand gemeend om graffiti te moeten spuiten op onze trein.”
De Karel is volgens de Drunenaar maandag weer teruggekeerd naar de normale standplaats in Amersfoort. ,,We hebben alles op alles gezet om de graffiti voor die tijd te verwijderen. We wilden namelijk niet dat er foto’s in omloop zouden komen waar de graffiti op stond, want dat is de enige reden waarom ze dit doen; ze willen hun werk zichtbaar maken naar de buitenwereld.”
De vernieling werd ontdekt door medewerkers van NS. ,,Samen met een gespecialiseerd bedrijf is de graffiti inmiddels verwijderd, maar dit heeft wel schade veroorzaakt aan de buitenkant. Naast de kosten van het verwijderen (ruim 2000 euro) komen daar nog de kosten bij van het herstellen van de lak en beplakking (4000 euro) en raamrubbers, ramen en leidingen. Deze moeten allemaal gecontroleerd, gereinigd en gerepareerd worden. De totale kostenpost bedraagt bijna 8500 euro.”
Deel van de kosten opgevangen door sponsoren:
Dat lijkt misschien niet veel, maar het gaat wel om geld dat normaal gesproken bestemd zou zijn voor KWF Kankerbestrijding. ,,Een deel wordt opgevangen door sponsoren”, aldus Münninghoff. ,,Maar, er gaat ook geld af van het bedrag dat normaal gesproken wordt toegevoegd aan de cheque die we overhandigen aan KWF. Na de zomer staat er weer een schenking op de agenda.”
Hoe groot dat bedrag is, verklapt hij nog niet. Eind 2022 heeft De Karel Foundation een cheque van maar liefst 42.100 euro overhandigd aan KWF. Daarnaast heeft De Karel Foundation als missie het behoud van industrieel cultureel erfgoed, met de nadruk op historisch spoormaterieel.
Münninghoff geniet ervan dat De Karel, een oude Mat’64 uit 1970 die hij samen met vrijwilligers helemaal heeft opgeknapt, zichtbaar en behouden blijft voor de Nederlandse cultuur. ,,Onze eerstvolgende rit met gasten is op zondag 15 september 2024”, vertelt hij. ,,Dan is De Karel weer helemaal in orde.”
De droom van Dennis Münninghoff:
Dennis en Franki Münninghoff zijn een bijzonder stel. De Drunenaren leven volgens het motto: wat je geeft, krijg je terug. Ze hebben hun hart verpand aan goededoelenacties. Het zaadje daarvoor werd geplant in december 2006 in Utrecht, toen het stel elkaar het ja-woord gaf in het glazen huis van 3FM Serious Request. Voor de ogen van dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom, Sander Lantinga en vele duizenden toeschouwers voltrok zich de huwelijksceremonie.
Als de NS eind 2014 een oude treinwagon veilt voor Serious Request laat Dennis Münninghoff opnieuw van zich horen, hij is de hoogste bieder. Een trein bezitten, dat lijkt hem wel wat. Korte tijd later volgt een naar bericht: in de oude wagon zit asbest en NS mag het treinstel niet uitleveren. Münninghoff staat met lege handen. De NS stelt voor het geld dat Münninghoff voor de wagon heeft betaald terug te storten, maar daar wil de weldoener niets van weten. Dat zou ten koste gaan van het goede doel.
Münninghoff biedt een alternatief aan: een rondleiding in de onderhoudslocatie van de NS in Amsterdam. Daar komt hij Mat’64-treinen tegen. Rijp voor de sloop. Voor een symbolisch bedrag van één euro koopt hij er één. Hij knapt de trein grondig op en De Karel is klaar om in maart 2020 voor de eerste goededoelenrit te worden ingezet, maar ook dat gaat niet door. Corona doorkruist de plannen. Het echtpaar-Münninghoff houdt toch vol. Inmiddels heeft De Karel Rocks er meerdere ritten op zitten en die hebben al een mooie bijdrage voor KWF opgeleverd.
De eerdere cheque voor KWF.
Privécollectie.
Dennis en Franki Münninghoff.
Foto: Roy Lazet.
Eerder was Dennis Münninghoff hoofdsponsor van Wandelfestival Drunen met een mooie cheque voor Pink Ribbon.
Foto: Wandelfestival Drunen.