Getrainde honden stellen vroegtijdig borstkanker vast.

16-10-2024 09:21

 

 

Auteur: Nadia - msn.com

 

 

Getrainde honden doen vroege diagnose van borstkanker (Caleb Fisher / Unsplash)

Getrainde honden doen vroege diagnose van borstkanker 

 Foto: Caleb Fisher / Unsplash.

 

 

 

 

Te midden van de bewustwordingscampagnes van Pink Ribbon (Oktober Rosa) springt een innovatieve aanpak in het oog in de strijd tegen borstkanker: het gebruik van getrainde honden om in een vroeg stadium kankercellen op te sporen. Dankzij hun scherpe reukzin blijken deze dieren waardevolle bondgenoten te zijn bij vroege diagnoses.


Het KDOG Brasil-project, gelanceerd in 2018 in samenwerking met de Frans-Braziliaanse Vereniging voor Oncologie (SFBO) en ondersteund door Royal Canin Brasil, is gebaseerd op onderzoek en methodologieën die hun oorsprong hebben in Frankrijk. Het biedt een niet-technologische en niet-invasieve benadering voor de diagnose van borstkanker, waarbij specifieke geuren van het menselijk lichaam worden gedetecteerd zonder direct contact tussen de hond en de patiënt.

 

Het project maakt gebruik van verschillende hondenrassen, zoals de Hollandse Herder, de Duitse Staande Hond en de Duitse Herder, maar ook van bastaardhonden. Via canine odorologie worden de honden getraind om specifieke geuren te herkennen die geassocieerd worden met kankercellen in zweetdoekjes. Deze methode kan niet alleen borstkanker in meer dan 40 varianten opsporen, maar ook aandoeningen zoals diabetes en Covid-19, wat de transformerende kracht van samenwerking tussen mens en dier benadrukt.

 

“Onze samenwerking met KDOG Brasil weerspiegelt ons engagement voor gezondheidsbevordering en toont de voordelen van interactie tussen mens en dier. Dit initiatief onderstreept de belangrijke rol die huisdieren spelen in ons leven en in de gezondheidszorg, in dit geval door vroege diagnose van borstkanker te bevorderen. Dankzij de scherpe reukzin van getrainde honden kunnen we de diagnose versnellen en zo tijdig behandelen“, aldus Carla Pistori, Directeur Corporate Affairs bij Royal Canin Brasil.

 

Het trainingsprogramma wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van artsen, oncologen en dierenartsen. Door een rigoureus proces van geurmemorisatie zijn de honden in staat om minimale veranderingen in lichaamsgeuren te detecteren, nog voordat tumoren door traditionele methoden worden opgespoord. Deze aanpak biedt een waardevolle aanvulling op conventionele diagnoses, vooral in gebieden met beperkte medische infrastructuur.

 

“Met de juiste training kunnen honden kleine geurveranderingen waarnemen die wijzen op de aanwezigheid van kankercellen, zelfs voordat traditionele onderzoeken de tumor ontdekken. Het biodetectiewerk heeft een wetenschappelijk bewezen nauwkeurigheid van gemiddeld 98%, volgens de normen van KDOG Frankrijk“, legt Leandro Lopes uit, de verantwoordelijke kynoloog van het KDOG Brasil-project.

 

Het doel van het project is om meer honden op te leiden en de ondersteuning aan het Braziliaanse gezondheidszorgsysteem (SUS) uit te breiden, met de ambitie om in de toekomst nog meer patiënten in het hele land te helpen.

 

 

 

Bron: www.msn.com