Geen chemotherapie, maar immuuntherapie bij dikke darmkanker: 'Ziekte nog bij niemand teruggekomen'.
Auteur Rick Hartkamp - wnl.tv
Bij mensen die zijn gediagnostiseerd met dikke darmkanker en immuuntherapie hebben ondergaan, is de ziekte nog bij niemand teruggekomen. Dat zegt internist-oncoloog Myriam Chalabi in WNL Op Zondag op NPO 1.
Chalabi was verbijsterd door de onderzoeksresultaten. Een normale behandeling met chemotherapie is minder effectief. "De kans is 20 tot 40 procent dat de ziekte terugkomt. Bij onze studie, we hebben deze mensen drie jaar gevolgd, is dat niemand."
Hoogleraar Marcel Levi noemt de onderzoeksresultaten "verbijsterend". Hij noemt immuuntherapie "ongelooflijk hoopvol". Er is eerst veel fundamenteel onderzoek gedaan, maar "dat het zo spectaculair is, had niet niemand verwacht". Per jaar worden ruim 1800 Nederlanders getroffen door deze vorm van darmkanker.
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag hier terug als podcast:
De ontwikkeling van immuuntherapie:
Immuuntherapie is een behandeling die de afgelopen vijftien jaar een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. "Het is nu ook standaardbehandeling bij veel kankersoorten en mensen met uitzaaiingen", vertelt Chalabi. Toen immuuntherapie in 2017 in opkomst was, is deze therapie toegepast op mensen met dikke darmkanker. "Wij hebben deze patiënten een kortdurende behandeling gegeven van twee kuren voorafgaand de operatie."
Dat werd op experimentele wijze gedaan, om te kijken hoe ze de behandeling konden verbeteren en hoe ze dat in de toekomst op grote schaal in konden zetten. "Wij waren verbijsterd door de resultaten destijds. Bij een groep patiënten met een bepaald type dikke darmkanker, bleek de tumor ten tijde van de operatie bij vrijwel iedereen of helemaal weg, of bijna weg. Er waren maar een paar kankercellen over."
De eerste drie onderzoeksresultaten weerlegde Chalabi als kansberekening. "Dit kan niet waar zijn, dacht ik. Toen werden het er twintig en kon het geen toeval meer zijn." Op basis daarvan is het onderzoek uitgebreid en werd met een veel grotere groep patiënten gewerkt. "Meer dan 200 patiënten laten zien dat als je immuuntherapie geeft voor de operatie, het bij vrijwel iedereen werkt."
Bron: www.wnl.tv