Galapagos pauzeert kankeronderzoek door bijwerkingen.

02-08-2024 14:20

 

 

Auteur: Jan De Schamphelaere - tijd.be/ondernemen

 

 

Paul Stoffels, de CEO van Galapagos. 

Foto: saskia vanderstichele.

 

 

 

Het biotechbedrijf Galapagos pauzeert zijn onderzoek naar een CAR-T-behandeling voor patiënten met de bloedkanker multipel myeloom. 'We verwachten een herstart over enkele maanden', zegt CEO Paul Stoffels.

 

De eerste patiëntenstudie was nog maar net gestart toen een van de behandelde patiënten parkinsonisme ontwikkelde. Dat een verzamelnaam voor aandoeningen met symptomen die lijken op de ziekte van Parkinson.

 

Het is een bekende bijwerking in de wereld van CAR-T-behandelingen, die vooral voorkomt bij patiënten met vergevorderde kanker. Galapagos heeft de criteria voor opname in de studie intussen bijgesteld. Nu is het wachten op groen licht om de studie te hervatten. ‘Dit is niet ongewoon, maar dat we tijd verliezen is wel vervelend. We verwachten een herstart over enkele maanden’, zegt Paul Stoffels, de CEO van Galapagos.

 

Beursanalisten benadrukken dat het nieuws geen reden is om het langetermijnpotentieel van het bedrijf in vraag te stellen. Toch verliest het aandeel - dat al langer in een sukkelstraatje zit - vrijdag 2,7 procent. Topman Stoffels maakte de voorbije twee jaar met Galapagos een bocht van 180 graden, en verlegde de focus naar medicijnen in oncologie en immunologie. Hoewel de eerste klinische resultaten hoopgevend zijn, zal het nog jaren duren voor het bedrijf een product op de markt kan brengen.
 

 

Netwerk:

Galapagos test momenteel CAR-T-behandelingen bij patiënten voor drie verschillende kankers in Europa. Het maakt zich op om nog dit jaar ook de eerste patiënten in de VS te behandelen. Intussen bouwt het een netwerk van lokale productiecentra uit in Europa, China en de VS. In Europa zijn al vijf centra uitgerust met toestellen - ter grootte van een microgolfoven - om de CAR-T-cellen in amper zeven dagen klaar te maken voor gebruik.

 

‘We zetten de volgende stappen in de uitbouw van het bedrijf’, zegt Stoffels. Dat weerspiegelt zich ook in de onderzoekskosten. Die dikten in het voorbije halfjaar aan met een derde tot 145 miljoen euro.

 

Stoffels bevestigt dat Galapagos dit jaar 280 miljoen à 320 miljoen euro cash zal verbruiken. Opvallend is dat het bedrijf in het eerste halfjaar wel winstgevend was. Het boekte 28 miljoen nettowinst uit de voortgezette activiteiten, dus zonder rekening te houden met de verkoop van het reumamiddel Jyseleca aan het Italiaanse Alfasigma. De winst is onder meer te danken aan 49,5 miljoen euro rente-inkomsten op de forse cashbuffer van 3,4 miljard euro.

 

Daarmee wil Stoffels verder op pad gaan om overnames of licentiedeals te sluiten. Eerder dit jaar sloot het een deal van 100 miljoen dollar - een bedrag dat nog kan oplopen - met het Britse Adaptimmune. Daarbij legde het de hand op een experimentele behandeling van hoofd- en halskanker.

 

De beurswaarde van Galapagos bedraagt amper 1,6 miljard euro, wat impliceert dat het aandeel tegen een korting van 50 procent op de bankrekening noteert.

 

 

 

Bron: www.tijd.be