Galapagos lost beloftevolle resultaten voor gepersonaliseerde kankertherapie.
Auteur: Nico Schoofs - tijd.be
Galapagos-topman Paul Stoffels focust op kankerbehandelingen en aandoeningen van het afweersysteem.
Foto: BELGA.
Het Mechelse biotechbedrijf deelt bemoedigende prille resultaten voor een experimentele behandeling van een vorm van lymfeklierkanker. Maar het pad naar een goedkeuring duurt nog jaren en is onzeker.
Het beursgenoteerde Mechelse biotechbedrijf Galapagos
loste dit weekend bijkomende resultaten van zijn experimentele en gepersonaliseerde behandeling van non-hodgkinlymfoom, een vorm van lymfeklierkanker.
Die tonen een hoge 'activiteit' tegen tumors en een bemoedigend veiligheidsprofiel, aldus Galapagos, en werden voorgesteld op een congres van de American Society of Hematology (ASH). Het gaat om een lopende fase 1/2- studie bij patiënten die al andere behandelingen volgden.
De experimentele kankertherapie heeft nog een jarenlang en onzeker traject voor de boeg. Een kandidaat-behandeling doorloopt drie fasen van klinische ontwikkeling voor een eventuele goedkeuring volgt. CEO Paul Stoffels gaf al te kennen dat de eerste goedgekeurde therapie er ten vroegste tegen 2028 zou zijn.
De experimentele Galapagos-behandeling is een CAR-T-celtherapie. Daarbij worden de T-cellen van een patiënt - de cellen van het afweersysteem - in een labo aangepast, zodat ze kankercellen kunnen herkennen en bestrijden.
Onder impuls van Stoffels zet Galapagos naast immunologie - aandoeningen van het afweersysteem - al een tijdje in op oncologie, met verschillende CAR-T-celtherapieën in een vroeg stadium van ontwikkeling.
Microgolfoven:
In dat druk bezette veld probeert Galapagos ook het verschil te maken door anders te produceren. Farmabedrijven produceren hun CAR-T-celtherapieën doorgaans in grote fabrieken, met veel werknemers, waardoor de productiekosten en de prijs hoog zijn. Die therapieën moeten ook op het juiste moment naar het ziekenhuis vervoerd worden, wat een complexe planning vereist.
Om zo'n ingewikkelde logistiek te vermijden wil Galapagos zijn CAR-T-celtherapie decentraal produceren, dicht bij of in ziekenhuiscentra. Het biotechbedrijf gebruikt daarvoor een compact toestel ter grootte van een microgolfoven.
Dankzij dat toestel zouden er maar zeven dagen verstrijken tussen de celafname bij de patiënt en de toediening van de celtherapie. Die termijn werd in de lopende studie rond non-hodgkinlymfoom behaald bij 43 van de 47 patiënten. ‘Dat toont de haalbaarheid van het productieproces bij een grote groep’, oordelen de analisten van het beurshuis KBC Securities maandag.
Ziekenhuizen zouden dankzij zo'n decentrale productie niet meer hoeven te wachten tot er productieslots vrijkomen in de farmafabrieken, waardoor ze sneller de behandeling kunnen starten en ze controle over de planning hebben.
Parelsnoerstrategie:
Sinds de verkoop van zijn enige behandeling, het reumamiddel Jyseleca, heeft Galapagos geen commercieel product meer op de markt. Het meldde recent dat er eind september 3,3 miljard euro op de bankrekening stond om zijn transformatie vorm te geven.
Criticasters opperen al langer dat de focus van Stoffels op vroege behandelingen risicovol is en de onzekerheid verhoogt. De vraag rijst waarom hij zweert bij een 'parelsnoerstrategie' - het aaneenrijgen van kleinere deals - en de riante cashbuffer niet aanspreekt voor grotere deals. Zo zou het bedrijf medicijnen kunnen inslaan die al in een verdere fase van ontwikkeling zijn en dus dichter bij goedkeuring staan.
Bron: www.tijd.be