Europese goedkeuring voor twee nieuwe borstkanker- en longkankermiddelen.
Auteur: Willem van Altena - ntvo.nl
Farmaceut AstraZeneca heeft twee belangrijke Europese goedkeuringen ontvangen voor haar oncologische producten. Enhertu (trastuzumab deruxtecan) is nu goedgekeurd voor HER2-ultralow gemetastaseerde borstkanker, terwijl Imfinzi (durvalumab) groen licht kreeg als perioperatieve behandeling bij niet-kleincellige longkanker (NSCLC). Deze uitbreiding van indicaties vergroot het behandelaanbod voor patiënten met deze vaak moeilijk te behandelen kankervormen.
DESTINY-Breast06:
De goedkeuring van trastuzumab deruxtecan door de Europese Commissie volgt ruim twee maanden na een vergelijkbare beslissing van de Amerikaanse FDA. De uitbreiding is gebaseerd op resultaten van het fase III DESTINY-Breast06 onderzoek, waarin het HER2-gerichte antilichaam-medicijnconjugaat (ADC) – ontwikkeld in samenwerking met Daiichi Sankyo – een risicoreductie van 38% toonde voor ziekteprogressie of overlijden vergeleken met chemotherapie bij patiënten met chemotherapie-naïeve HR+/HER2-low gemetastaseerde borstkanker.
De Europese goedkeuring betreft het gebruik van trastuzumab deruxtecan als monotherapie voor volwassenen met inoperabele of gemetastaseerde HR+/HER2-low of HER2-ultralow borstkanker die minstens één endocriene therapie hebben ontvangen in de gemetastaseerde setting, en voor wie endocriene therapie als volgende behandelingslijn niet geschikt wordt geacht.
Volgens Ken Keller, wereldwijd hoofd van Daiichi’s oncologische divisie, maakt deze beslissing trastuzumab deruxtecan het eerste HER2-gerichte geneesmiddel in de EU voor patiënten met HR-positieve gemetastaseerde borstkanker met HER2-low of HER2-ultralow expressie na endocriene therapie. De goedkeuring breidt het gebruik uit naar een vroegere behandelingssetting van HER2-low gemetastaseerde borstkanker en vergroot de patiëntenpopulatie die in aanmerking komt voor behandeling tot degenen met HER2-ultralow ziekte.
De anti-PD-L1 therapie durvalumab werd goedgekeurd voor volwassenen met resectabele NSCLC met hoog risico op recidief, zonder EGFR-mutaties of ALK-herschikkingen. In dit behandelregime – dat in augustus vorig jaar door de FDA werd goedgekeurd – worden patiënten behandeld met durvalumab plus neoadjuvante chemotherapie vóór operatie en als adjuvante monotherapie na operatie.
De aanvraag werd ondersteund door fase III-resultaten van het AEGEAN-onderzoek, waaruit bleek dat patiënten op het durvalumab-gebaseerde perioperatieve regime een statistisch significante en klinisch relevante risicoreductie van 32% hadden voor recidief, progressie-events of overlijden vergeleken met alleen neoadjuvante chemotherapie. Hoewel de analyse van de algehele overleving in het onderzoek nog gaande is, wees een tussentijdse evaluatie op een gunstige trend met het durvalumab-gebaseerde perioperatieve regime.
Nederland:
De huidige Nederlandse richtlijnen voor gemetastaseerde borstkanker bevelen voor HR+/HER2-negatieve patiënten primair endocriene therapie aan, gevolgd door chemotherapie wanneer endocriene opties zijn uitgeput. Voor niet-kleincellige longkanker, waarvan jaarlijks ongeveer 10.000 nieuwe gevallen in Nederland worden vastgesteld, richten de huidige behandelrichtlijnen zich op chirurgische resectie waar mogelijk, gevolgd door adjuvante chemotherapie bij hoog risico op recidief. De toevoeging van immunotherapie in de perioperatieve setting is een relatief nieuwe benadering die nog niet volledig is opgenomen in de Nederlandse richtlijnen. Of dat in de toekomst gaat veranderingen hangt waarschijnlijk deels af van de kosteneffectiviteit.
Bron: www.ntvo.nl