Ervaringsverhaal van Steephy.
Foto: Steephy.
'Borstkanker wordt vaak onterecht beschouwd als een ziekte voor oudere vrouwen. Ik was 28 jaar toen ik de diagnose kreeg'
Elke dag zetten onze vrijwilligers zich in voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Zo'n 250 vrouwen en mannen helpen bij het maken van goede informatie, beantwoorden vragen, steunen lotgenoten, beoordelen onderzoek, doen belangenbehartiging, noem maar op! Zij zijn er. En zonder hen zijn wij nergens.
Deze keer stellen we graag aan je voor: Steephy van Velsen (33). Steephy is namens Borstkankervereniging Nederland betrokken bij de werkgroep Jongeren en kanker, om zo de zorg voor jongvolwassenen met kanker te verbeteren. Via haar eigen social media probeert ze jongeren te bereiken en vraagt ze naar ervaringen die ze kan inbrengen in de werkgroep.
Waarom zet jij je in voor mensen die met borstkanker te maken hebben?
"Borstkanker wordt vaak onterecht beschouwd als een ziekte voor oudere vrouwen. Ik was zelf 28 jaar toen ik de diagnose kreeg. Je denkt dat kanker een 'ver van je bed show' is, totdat het je zelf overkomt. In het ziekteproces voel je je vaak alleen, ook al heb je nog zoveel steun van de omgeving. Ik liep al langer met het idee om me in te zetten voor andere borstkankerpatiënten. Er bestaat namelijk niks mooiers dan iemand mogen helpen of ondersteunen. Vorig jaar hakte ik de knoop door en ging ik naar de introductiedag voor vrijwilligers van Borstkankervereniging Nederland."
'Je denkt dat kanker een "ver van je bed show" is, totdat het je zelf overkomt'
Waarom bij Borstkankervereniging Nederland?
"Borstkankervereniging Nederland is naar mijn mening dé organisatie als het gaat om borstkanker. De manier hoe de vereniging informatie actueel houdt en iedereen die in aanraking komt met borstkanker wil voorzien van steun en mogelijkheden, vind ik heel tof. 'Wij staan naast je, vlak achter je of pal voor je. Wat je ook nodig hebt. Wij zijn er', is de slogan van BVN. Ik vind dat heel mooi. Tijdens mijn eigen behandelperiode (en daarna) heb ik veel gehad aan alle informatie die op borstkanker.nl staat."
Wat wil je als vrijwilliger bereiken?
"Ik wil graag dat iedereen verbinding, erkenning en herkenning kan vinden bij lotgenoten. Dat je als patiënt niet een nummertje bent, maar ook gewoon mens. Een mens met vragen, behoeftes, wensen en emoties zoals angst, boosheid en verdriet. Ik ben van nature geïnteresseerd in de visie, drijfveer en passie van anderen. Ik probeer mensen aan te moedigen om het beste uit hun leven maar vooral uit zichzelf te halen. Er zijn nog veel onderwerpen die niet genoeg aandacht krijgen, zoals daten tijdens of na (borst)kanker, seks, onzekerheden over je 'nieuwe' lichaam, maar ook cognitieve en fysieke gevolgen van behandelingen. Samen met lotgenoten wil ik deze onderwerpen bespreekbaar maken."
'Vergeet niet dat je trots mag zijn op wie je bent, met of zonder littekens'
Wat is jouw advies aan (ex-)borstkankerpatiënten?
"Je levert veel in als borstkankerpatiënt, maar uiteindelijk heb je ook veel 'gewonnen'. Ik hoop dat iedereen na een tijdje kan denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Vergeet niet dat je trots mag zijn op wie je bent, met of zonder littekens. We weten niet hoeveel tijd we krijgen dus doe de dingen waar je blij van wordt!
Meer informatie:
Heb jij zin om de handen uit de mouwen te steken voor mensen die met borstkanker te maken hebben? Laat het ons weten! Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Marieke Breunesse via de contactgegevens van de BVN.
Bron: www.borstkanker.nl