Ernstige vragen over dubieuze therapie voor kankerpatiënten, die ook Goedele Liekens gebruikte.

08-10-2024 09:33

 

 

In ons land is ­Goedele Liekens, die aan huidkanker leed, de bekendste patiënt. Ze liet zich ­enkele jaren geleden in Spanje via Immucura behandelen.

In ons land is ­Goedele Liekens, die aan huidkanker leed, de bekendste patiënt. Ze liet zich ­enkele jaren geleden in Spanje via Immucura behandelen. 

Foto: Getty, Belga.

 

 

 

 

 

Tal van kankerpatiënten uit België en andere Europese landen hebben de voorbije jaren elk tienduizenden euro’s betaald voor een immuun­therapie van het buitenlandse privébedrijf Immucura. Maandenlang ­onderzoek van De Tijd, de Duitse tv-zender ZDF, de Oostenrijkse krant Der Standard en het Spaanse El País doet nu ernstige vragen rijzen over die populaire behandeling, schrijft De Tijd dinsdag 8 Okt 2024.

 

In ons land is Open VLD-politica en tv-figuur ­Goedele Liekens, die aan huidkanker leed, de bekendste patiënt. Ze liet zich ­enkele jaren geleden in Spanje via Immucura behandelen. Een patiënt betaalt doorgaans 40.000 euro of meer voor de behandeling.

 

 

LEES OOK. Goedele Liekens volgt experimentele therapie in strijd tegen kanker, maar die is niet zonder gevaar

 

 

Immucura is bijna tien jaar geleden in het Spaanse Marbella opgericht door een Duitser, Johannes Ernst Schumacher (57), zelf geen arts of farmaceutisch wetenschapper. Hij wist met zijn bedrijf, dat intussen 36 werknemers zou tellen, een Europese business uit te bouwen via eigen personeel in Spanje, met onlineconsultaties, met ­artsen en partnerklinieken in Europese ­landen, en met rondreizende verpleegsters die bij patiënten thuis komen.

 

Bij die niet-erkende therapie die Immucura verkoopt, wordt bloed getrokken van patiënten, waarna de dendritische cellen (witte bloedcellen) eruit geïsoleerd worden. Vervolgens worden die gemanipuleerd en weer toegediend als een vaccin dat het immuunsysteem zou aan­wakkeren om zelf kankercellen te doden. Maar Immucura wil geen ­details prijsgeven over zijn behandeling. Het publiceert daarover evenmin in de bekende vakbladen. Ook de naam van het lab waar de vaccins worden gemaakt, houdt het bedrijf geheim, zelfs voor zijn eigen personeel, blijkt uit het onderzoek waar De Tijd aan meewerkte. 

 

 

 

Bron: www.nieuwsblad.be