Verheij Integrale groenzorg Vergroot de Hoop.
Auteur: AKJR
In de maanden juni tot en met september 2015 heeft Verheij Integrale groenzorg 32.6 kubieke meter taxussnoeisel ingezameld voor de stichting Vergroot de Hoop. Van dit snoeisel kunnen ruim 32 chemokuren mogelijk worden gemaakt en tegelijkertijd leverde de inzameling het mooie bedrag van € 1.630,- op. Dit bedrag is begin december geschonken aan de stichting Als kanker je raakt. Op de cheque stond de mooie slogan: 'Vergroot de hoop en verklein de kanker'.
Stichting Vergroot de Hoop:
Vergroot de Hoop steunt de strijd tegen kanker door zoveel mogelijk taxussnoeisel, een basisgrondstof voor chemotherapie, in te zamelen. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie en verhoogt het bedrag dat gedoneerd wordt aan kankerbestrijding. Maar hoe kan het dat de taxus, die je misschien wel gewoon in je eigen tuin hebt staan, helpt in de strijd tegen kanker?
De plant:
Je taxushaag bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus. Taxus baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van je taxushaag ook zo waardevol.
Haagplant:
In de hedendaagse tuin wordt taxus meestal gebruikt als haagplant. Dat is te danken aan een aantal eigenschappen. Hij is groenblijvend, heeft weinig last van ziektes en hij laat zich gemakkelijk snoeien. Taxus wordt ook gebruikt als sierplant, solitair of in groepen. Hij is bovendien zeer mooi als achtergrond in de border. Het is een traaggroeiende, altijdgroene struik of boom die zonder snoeien tot 15 meter hoog kan worden en goed bestand is tegen schaduw.
Giftig:
Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord 'toxisch' is afgeleid van taxus. Vandaar dat mensen die hun taxushaag snoeien, voorzichtig moeten zijn, zeker met kinderen en dieren in de buurt. Tegenwoordig worden de giftige naalden van de taxus gebruikt om bepaalde medicijnen tegen kanker te maken en daarom wordt het snoeisel van taxushagen dan ook ingezameld. Het is enkel Taxus baccata die bruikbaar is. Andere soorten taxus in andere werelddelen bevatten geen baccatine, de basisgrondstof voor kankerbestrijdende geneesmiddelen.
Bron: www.alskankerjeraakt.nl