‘Return-to-Workaanpak moet worden vergoed’

02/01/2016 11:05

Sneller weer aan het werk na kanker en dan meer uren per week werken. Dat is het resultaat van de zogenaamde Return-to-Workinterventie. Maar dan moet de aanpak wel vergoed worden. Dat is nu niet het geval.

Return-to-Work

De Universiteit Twente, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Antoni van Leeuwenhoek onderzochten de effecten van deze aanpak die ontwikkeld is door het AMC. De interventie bestaat uit een speciaal op kankerpatiënten gericht consult bij de bedrijfsarts en een specifiek beweegprogramma voor de patiënt.

Return to Work heeft twee belangrijke effecten. De deelnemers ervaren een hogere kwaliteit van leven. Daarnaast kan de interventie veel geld besparen. Als alle Nederlandse kankerpatiënten deze aanpak aangeboden krijgen, kost dat 15 miljoen per jaar. Maar daartegenover staat een jaarlijkse 'opbrengst' van 92 miljoen aan extra productiviteit.

In ons land wordt de Return-to-Workinterventie nog niet breed aangeboden, omdat ze niet door de verzekering vergoed wordt. In Frankrijk en Duitsland is dat wel het geval. Wim van Harten, hoogleraar Kwaliteitsmanagement en Zorgtechnologie en betrokken bij het onderzoek: 'We mogen kankerpatiënten deze versnelde terugkeer naar het werk niet ontnemen. Werkgevers en sociale fondsen kunnen een klein deel van de winst die zij door deze interventie incasseren als vergoeding betalen aan de zorgaanbieders. Zo profiteert iedereen: de kankerpatiënt die sneller weer maatschappelijk meedoet en de werkgevers en sociale fondsen - en daarmee de samenleving - omdat kosten worden bespaard.'


Bron: www.hematon.nl