Elke twee jaar door een ct-scan helpt longkanker opsporen bij 60-plussers die roken, of dat vroeger deden.

09-04-2024 17:30
 
 
 
 
Auteur: Ellen van Gaalen - ad.nl/gezond
 
 
 
 
 
Getty Images
Foto: Getty Images.
 
 
 
 
 
 
60-plussers die jarenlang hebben gerookt, hebben veel meer aan een longscan dan aan alleen hulp bij het stoppen met roken. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Waarom kan een longkankerscreening vooral veel leed besparen onder oudere (ex-)rokers?
 
 
Van alle 60-plussers heeft 20 procent een hoog risico om longkanker te krijgen. Doordat roken decennia geleden in de mode was, hebben zo’n 800.000 ouderen tussen de 60 en 79 in hun jongere jaren veel gerookt. En die plukken daar nu de wrange vruchten van. Het aantal patiënten dat longkanker krijgt, lag vorig jaar ruim boven de 14.000. Per jaar sterven zo’n 10.000 mensen aan de ziekte.
 
 
Daar valt iets aan te doen, stellen onderzoekers van het Erasmus MC. En nee, dan gaat het niet alleen over stoppen met roken. Sterker, voor deze groep ouderen doet dat nauwelijks meer iets. ,,Deze mensen hebben al zoveel schade opgelopen dat stoppen eigenlijk te laat komt om longkanker te voorkomen. Wel blijft stoppen belangrijk om nog meer schade te voorkomen”, constateert Carlijn van der Aalst, coördinator van een proefbevolkingsonderzoek longkanker.
 

Daarbij helpt stoppen om fitter te zijn voor een eventuele behandeling, stellen de onderzoekers. Bovendien is de levensverwachting na een longkankerbehandeling hoger bij mensen die zijn gestopt.

 

 

Scan kan 1100 sterfgevallen per jaar voorkomen:

Deze (ex–)rokers hebben er veel meer aan als ze elke twee jaar door een ct-scan kunnen. Een bevolkingsonderzoek longkanker kan de komende twintig jaar 1100 sterfgevallen per jaar onder 60-plussers voorkomen, bleek uit eerder onderzoek. Voor sommige mensen betekent dit dat ze tien jaar langer leven. Hulp bij stoppen met roken is bij deze 60-plussers vijf keer minder succesvol in het winnen van levensjaren.

 

Nu al loopt een proefbevolkingsonderzoek om longkanker eerder op te sporen. Mensen tussen de 60 en 79 jaar die minimaal 35 jaar een pakje per dag hebben gerookt, doen daar aan mee. Onderzoekers willen weten hoe ze zo’n landelijke screening het beste kunnen opzetten. Van der Aalst: ,,Het heeft geen zin om mensen op te roepen die nooit hebben gerookt. Die lopen niet zo’n risico op longkanker.”

 

De animo voor deze screening is zo groot dat er in alle Europese centra die meedoen al meer dan 11.000 (ex-)rokers door de scan gingen. Uiteindelijk zullen ruim 12.500 Nederlandse ouderen meedoen, bijna de helft is al lange tijd met roken gestopt.

 

 

Betere behandelopties als ziekte eerder wordt opgespoord:

In Europa klinkt al langer de wens om longkankerscreening op te starten. Veel patiënten komen pas met klachten bij de dokter als de kanker is uitgezaaid. Met een bevolkingsonderzoek kan de ziekte eerder worden opgespoord, waardoor er betere behandelopties zijn. ,,Dat kan veel geld schelen”, weet statisticus Kevin ten Haaf van het Erasmus MC. ,,Een operatie is duur, maar immuuntherapie om de levensduur met zes maanden te rekken is nog duurder. Hoe eerder de kanker wordt behandeld, hoe beter de kwaliteit van leven van deze mensen.” Ook zullen een op de vier mensen met longkanker dan niet aan de ziekte sterven.

 

Of het in Nederland zover komt, is nog afwachten. Voormalig minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd. Die verwacht later dit jaar het advies te presenteren.

 

Overigens stellen de onderzoekers dat stoppen met roken altijd een goed idee is. Jonge mensen kunnen het risico op longkanker nog wél beperken door niet te beginnen met roken of te stoppen.

 

 

 

 

 

Bron: www.ad.nl