EFSA:acrylamide in voeding baart zorgen.
Ook in broodproducten zit de stof acrylamide.
Koffie, gefrituurde aardappelproducten, biscuits, crackers, krokante en zachte broodproducten en bepaalde babyvoeding zijn belangrijke voedingsbronnen die acrylamide bevatten.
Acrylamide en kanker:
Uit een voorlopige opinie van EFSA, https://www.efsa.europa.eu/ gebaseerd op studies met dieren, blijkt dat de stof in voedingsmiddelen de kans op het ontwikkelen van kanker voor alle leeftijdsgroepen verhoogt. Kijkend naar het BMI zijn kinderen de groep die het meest blootstaan aan acrylamide.
Verlaging acrylamide in voeding:
EFSA adviseerde Europese en nationale autoriteiten al eerder om aan te sturen om de verlaging van acrylamidegehaltes in voeding en consumenten te adviseren hun eten niet te veel te verhitten. De stof kan namelijk ontstaan bij het verhitten van zetmeelrijke producten boven de 100 graden.
"Het maagdarmkanaal neemt de acrylamide die consumenten via voeding binnenkrijgen op, waarna de stof wordt gedistribueerd naar andere organen", geeft Dr. Diane Benford van EFSA uitleg over de de draft opinie. "Uiteindelijk ontstaat de stof glycidamide die de oorzaak is van genmutaties en tumoren in dierenstudies", doceert ze.
Andere schadelijke effecten:
Naast kanker, kan acrylamide schadelijke effecten hebben op het zenuwsysteem en mannelijke vruchtbaarheid . Maar de EFSA ziet deze effecten niet als zorgwekkend, gebaseerd op de blootstelling aan acrylamide via voeding.
Betere datacollectie:
EFSA benadrukt dat het hier gaat om een voorlopige wetenschappelijke opinie. De voedselwaakhond wil in de definitieve versie de datacollectie verbeteren om zo een accurater beeld te krijgen van de acrylamidegehaltes in voedingsmiddelen.
Wetenschappers en andere geïnteresseerden kunnen tot en met 15 september reageren op EFSA's voorlopige conclusies in het onderzoek. In juni 2015 publiceert EFSA de definitieve opinie.
Bron: VMT.