Eerste resultaten: langer behandelen loont bij sommige patiënten met voorstadium schaamlipkanker.

31-12-2024 16:55

 

 

 

 

 

Onderzoekster Caroline Muntinga kreeg dit jaar een bijdrage vanuit het Catharina Onderzoeksfonds voor haar onderzoek naar het behandelen van het voorstadium van schaamlipkanker. En dan met name over de vraag of je kunt voorspellen of een behandeling wel of niet aanslaat. Hoe kijkt Muntinga terug op 2024 en wat verwacht ze van 2025?

 

“Het onderzoek is voor een groot deel afgerond. Ik ben bezig met een artikel om de resultaten te kunnen publiceren.” Wat ze over die resultaten al kan delen? “In ieder geval dat het voor sommige patiënten loont om behandelingen langer voort te zetten dan voorheen werd gedacht. We zagen dat er cellen waren die pas laat in de behandeling een goede reactie gaven.”

 

 

Voor sommige patiënten loont om behandelingen langer voort te zetten dan voorheen werd gedacht.

 
 
 
 
Nu duurt die behandeling in principe zestien weken. Uit het onderzoek blijkt dat het kan lonen om die met acht weken te verlengen. “Daarnaast laat de studie zien dat kleine afwijkingen in het voorstadium van schaamlipkanker vaak snel reageren op de behandeling.”
 

Daarnaast stond Muntinga dit jaar voor het eerst op een internationaal congres. In Stockholm, bij het EUROGIN-congres gaf ze vakgenoten vast een eerste inkijkje in de voorlopige resultaten. “Super spannend, maar ook heel leuk om te doen en ik heb er veel positieve reacties op gehad.”

 

 

Eigen onderzoek in de praktijk:

 
Behalve onderzoeker werkt Muntinga ook als arts op de afdeling gynaecologie en verloskunde. “Daar heb ik contacten met patiënten waarnaar ik ook onderzoek doe. Die combinatie vind ik heel fijn. Dan zie je hoe je eigen onderzoek in de praktijk kan worden toegepast.”
 

Dat kwam ook terug in de studie naar voorstadia van baarmoederhalskanker waar ze aan werkt samen met arts-onderzoeker Lotte Schellekens en gynaecoloog Edith van Esch. “Daarvoor hebben we afgelopen jaar onder meer patiënten en zorgverleners geïnterviewd over hoe we de behandeling in hun ogen verder kunnen verbeteren. Dat geeft waardevolle inzichten én zo komen klinische praktijk en onderzoek bij elkaar. Dan zie je waarvoor je het doet.”

 

En volgend jaar? “Ik wil dit onderzoek afronden en hoop de resultaten in een vakblad te publiceren. Daarnaast verwacht ik dat de resultaten van andere studies waaraan ik meewerk ook worden gepubliceerd. En als het lukt, wil ik starten met de opleiding tot gynaecoloog.”
 

In de laatste weken van het jaar blikken we terug met artsen, onderzoekers en patiënten die een bijzonder 2024 hadden en kijken we vooruit naar wat 2025 brengt.

 

 

Caroline Muntinga.