Eenmalige bestraling bij longkanker: hetzelfde effect, zonder extra bijwerkingen.

05-01-2024 17:19

 

 

 

 

 

Deze maand begint de afdeling Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) met een nieuwe longkankerbehandeling: ‘single fraction stereotactische bestraling’. Met deze methode kunnen we longkanker in een vroeg stadium behandelen door één keer heel precies te bestralen. Voorheen waren dat meestal 3 bestralingen. Deze behandeling met één bestralingsfractie geeft hetzelfde resultaat en geen extra bijwerkingen.

 

 

 

 

 

 

Een ander voordeel is dat het voor patiënten minder intensief is omdat ze minder afspraken in het ziekenhuis hebben. De bestraling duurt ongeveer 35 minuten. De behandeling is niet voor alle longkankerpatiënten geschikt. Wel voor longkankerpatiënten waarbij de tumor aan de buitenkant van de long zit en niet te dicht bij het hart, de aderen, de slokdarm of de luchtpijp.

 

Steeds meer mensen krijgen de diagnose longkanker. In 2022 waren dit maar liefst 14.600 mensen. Vaak bevindt de kanker zich nog in een vroeg stadium, omdat we dit steeds beter kunnen testen door de vroegdiagnostiek. Voor een deel van deze mensen is de eenmalige bestraling een goede optie. Na deze behandeling is er een grote kans dat je geneest, ongeveer 90%. Vooral voor oudere patiënten is het handig omdat er minder gereisd hoeft te worden, en er weinig bijwerkingen zijn, behalve wat vermoeidheid en soms tijdelijke pijn op de bestraalde plek.

 

De afdeling Radiotherapie van het AVL vindt het belangrijk om patiënten goed voor te lichten over de verschillende bestralingsschema’s. De voor- en nadelen van een bestralingsbehandeling moeten duidelijk zijn zodat een weloverwogen keuze gemaakt kan worden. In Nederland worden momenteel meer patiënten met vroeg stadium longkanker bestraald dan geopereerd.

 

 

 

Bron: www.avl.nl/nieuwsberichten