“Een tepel, dat is de kers op de taart”: Miranda (49), die zelf borstkanker overwon, vindt haar roeping als ‘medisch tatoeëerder’.
Auteur: Gwynedd Callaerts - hln.be/lier
Miranda richtte een eigen privéstudio in bij haar thuis om klanten een huiselijk gevoel te kunnen geven. Ze is gespecialiseerd in de reconstructie van tepelhoven.
Foto: Klaas De Scheirder / rv
Bijzondere beroepen “Op de mammografie leek er niets aan de hand, maar de echo vertelde een heel ander verhaal: ik had borstkanker.” In 2021 moest Miranda ‘Mirre’ Denekens (49) een borst laten amputeren. Het bleek de start van haar carrière als medisch tatoeëerder. In haar eigen privéstudio bij haar thuis in Lier reconstrueert ze nu onder meer tepelhoven bij haar lotgenoten. “Plots was het heel duidelijk wat ik moest doen. Nu is het een beetje mijn missie geworden”, zegt ze. Miranda deelt openhartig haar verhaal met ons, terwijl we leren over haar bijzonder beroep.
Miranda is mama van twee kinderen en eigenaar van Pure By M, een praktijk gespecialiseerd in onder meer dermatografie in Lier. Die term betekent letterlijk tekenen op de huid en wordt gebruikt voor medische tatoeages of medische pigmentatie.“Vanuit mijn ervaring als lotgenoot weet ik hoe belangrijk het is om je weer heel en zelfzeker te voelen”, zegt ze. “Het is mijn missie om met mijn expertise en vanuit mijn artistieke achtergrond het verschil te maken in het leven van mensen. Ik heb me gespecialiseerd in het creëren van levensechte 3D-areola’s, ook wel een tepelhofreconstructie genoemd. Dit is meer dan alleen pigmentatie. Het is een vorm van kunst die helpt om een goed gevoel van volledigheid terug te brengen. Daarom noem ik het ook mijn ‘helende kunst’.”
Zeven dagen niet douchen:
De areola’s zijn een vorm van medische tatoeages. Dat is niet hetzelfde als gewone tatoeages zetten. Miranda legt uit: “We werken met pigment en werken ook niet zo diep in de huid als bij een gewone tatoeage. Daardoor moet je na twee of drie jaar terugkomen om de tekening te laten bijwerken. Deze techniek wordt ook gebruikt om littekens weg te werken bijvoorbeeld. Meestal duurt het twee sessies om het beste resultaat te krijgen. Na een behandeling mag je zeven dagen niet douchen en niet in de sauna. Het mag ook pas acht maanden na een borstreconstructie gezet worden.”
Miranda weet maar al te goed hoe zwaar de impact van een borstamputatie kan zijn. “Onze borst is een deel van ons lichaam dat ons vrouwelijk doet voelen. En een tepel, dat is de kers op de taart. Ik wil dat vrouwen opnieuw van hun lichaam gaan houden in plaats van dat ze zich tegen zichzelf keren omdat ze er niet meer ‘volmaakt’ uitzien. Ik hoor het zo vaak en dan heeft in mijn ogen het kankerbeest gewonnen. Ik wil er alles aan doen zodat ze zich weer heel en volmaakt voelen.”
Ik wil vooral een alternatief aanbieden voor die klinische omgeving. Ikzelf kom niet graag meer in een ziekenhuis. Je bent er al zo vaak geweest
Miranda.
Daarnaast doet Miranda ook aan scalp pigmentation en micro pigmentation. Wanneer je kalend bent of op bepaalde plekken op je lichaam geen haar meer groeit, kan je een behandeling laten uitvoeren. Door puntjes te tatoeëren, creëer je op die manier haarfollikels, zodat het lijkt alsof je een vollere haardos hebt. Dat verloopt meestal in drie sessies. “Ik teken ook wenkbrauwen, want die groeien na chemo soms ook niet meer terug. Door middel van microblading ga ik de haartjes opnieuw reconstrueren op een zo natuurlijk mogelijke manier.”
Huiselijk gevoel:
Miranda richtte haar studio acht maanden geleden bij haar thuis in. “Ik wil de mensen een warm huiselijk gevoel geven. Ze mogen ook altijd iemand meebrengen naar mijn praktijk, want niemand hoeft het alleen te doorstaan, tenzij ze dat wensen. Voor mij was het heel belangrijk dat ik iemand kon meebrengen tijdens mijn chemosessies.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Met Scalp Pigmentation tatoeëert Mirre puntjes op de schedel zodat het lijkt of je een vollere haardos hebt.
Foto: Klaas De Scheirder.
“Mijn amputatie vond net na corona plaats, toen mocht er niemand mee het ziekenhuis binnen. Ik moest het alleen doorstaan en dat was heel zwaar. Er was niemand om mee te knuffelen achteraf en dat is de reden dat ik het thuis wil doen. In Nederland kan je een tepelreconstructie in ziekenhuizen laten doen. Bij ons zijn er plastische chirurgen of tatoeëerders die het doen. Ik wil vooral een alternatief aanbieden voor die klinische omgeving. Ikzelf kom niet graag meer in een ziekenhuis. Je bent er al zo vaak geweest.”
Plots was het heel duidelijk wat ik moest doen. Nu is het eigenlijk een beetje mijn missie geworden
Miranda.
Volgens Miranda wordt een tepelreconstructie in Nederland terugbetaald ongeacht waar je ze laat uitvoeren. In België wordt het alleen terugbetaald bij een plastische chirurg en met een bepaalde verzekering. “Ga je buiten de kliniek, wordt het bij ons niet meer terugbetaald en dat is iets waar ik voor wil vechten. Iedereen moet toch de kans krijgen om zich terug heel te voelen en niet alleen als je bepaalde verzekeringen hebt of als je bij een plastische chirurg komt, want dat is niet altijd voor iedereen even toegankelijk.”
Laat altijd die echo doen:
Dat Miranda koos voor haar job als medisch tatoeëerder, heeft alles te maken met wat er eind 2021 gebeurde. Miranda stond net op het punt om van job te veranderen. Ze ging in Leuven werken en bij de overgang naar haar nieuwe functie had ze twee weken vrij Toen besloot ze het ziekenhuis te contacteren om te vragen of ze een mammogram en een echo kon laten uitvoeren. “Normaal krijg je zo’n brief met een uitnodiging om je te laten controleren als je vijftig bent, maar daar ging ik niet op wachten en nu had ik toch wat tijd vrij”, vertelt ze. Omdat er iemand had afgebeld, kon ze de volgende dag meteen een afspraak inplannen.
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Miranda in haar studio bij haar thuis.
Foto: Klaas De Scheirder.
Op haar mammogram was niets te zien. “Maar op de echo zagen ze dat er wat raar weefsel in mijn borst aanwezig was, dus hebben ze meteen een biopsie gedaan. Die resultaten bleken niet goed, want ik moest meteen een borstsparende operatie ondergaan, waarbij ze meer weefsel en lymfklieren verwijderden. Een paar dagen later moest ik bij de gynaecoloog komen, want het zag er niet goed uit. Mijn borst moest verwijderd worden. Dat was even slikken. Mijn advies aan alle vrouwen is dus: laat altijd die echo doen.”
Miranda moest beginnen met chemotherapie en gelukkig mocht ze haar vriendinnen meebrengen naar het ziekenhuis. Ook is ze altijd blijven wandelen. “Het was tijdens één van die wandelingen met mijn vriendinnen dat iemand me zei: ‘Zo tatoeëren, is dat niks voor jou? Ik ken nog iemand die daar opleidingen over geeft.’ Dat idee is bij mij binnengekomen en niet meer weggegaan. Na mijn reis, want zo noem ik mijn traject met alle chemo en radiostralen, heb ik de kracht gevonden om een afspraak te maken en mijn opleiding te starten.”
Het Tepelvrouwtje:
Ze volgde lessen bij Lin van Son, ook wel het ‘Tepelvrouwtje’ genoemd. “Zij doet dit al 30 jaar en bij haar heb ik mijn opleiding gevolgd. Ik voelde echt dat ik daar gelukkig van werd en dat ik hier ook andere mensen gelukkig mee kan maken. Plots was het heel duidelijk wat ik moest doen. Nu is het eigenlijk een beetje mijn missie geworden. Na mijn reis viel ik in een soort gat, omdat het zo veel van mij in beslag heeft genomen, maar daarna probeer je verder te gaan. En je doet dat, want wij vrouwen zijn toch echte vechters. Ik ben heel dankbaar dat we er vroeg bij waren en hopelijk blijven we nu gezond.”