Een speciale menukaart met verse gerechten voor onze patiënten met kauw- en slikproblemen !
“In het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) zien wij vaak patiënten, bijvoorbeeld met hoofd-halskanker, die moeite hebben met kauwen of slikken,” vertelt Merel Latenstein, logopedist in het AVL. Dit zorgt ervoor dat patiënten weinig, minder gevarieerd of tegen hun zin in eten. Sinds begin september gebruiken we daarom een aangepaste menukaart voor patiënten met kauw- of slikproblemen.
Verschillende voedingsdiktes
Om patiënten veilig te laten eten, werken we in het AVL met de IDDSI. Dat staat voor International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. Het is een nieuwe internationale standaard voor voedingsdiktes, ingedeeld in acht niveaus. Deze gaan van dun vloeibare dranken die je door een rietje kunt drinken (IDDSI 0), tot normale vaste voeding (IDDSI 7). Op de aangepaste menukaart staan gerechten die gemaakt worden in IDDSI voedingsdikte niveau 4. Dat is gladgemalen voeding.
Meer keuze:
Vaak eten patiënten met kauw- en slikproblemen alleen appelmoes en vla. Nu kunnen ze kiezen uit meerdere gerechten, zoals een broodje chocopasta of oma’s cake, maar dan in een andere vorm. Op de menukaart staan gevarieerde gerechten voor ontbijt, lunch, diner, dessert en tussendoortjes. We bereiden deze gerechten vers voor onze patiënten op verpleegetage 5 en dat hopen we binnenkort ook op andere afdelingen te doen. Het doel is om uiteindelijk alle gerechten op de kaart aan te bieden in verschillende voedingsdiktes, zodat elke patiënt in het AVL lekker en veilig kan eten.
Thuis ook lekker en gevarieerd eten?
Wil je thuis ook lekker en gevarieerd eten in verschillende voedingsdiktes? Bekijk het kookboek FIJN! dat de logopedisten en diëtisten uit het AVL begin dit jaar uitbrachten in samenwerking met koks van zorgcateraar Hutten. In het boek staan recepten voor IDDSI level 4 (zeer dik vloeibaar/gladgemalen) en 5 (fijngemalen en smeuïg). Ook staat in het kookboek hoe je kunt testen in welk IDDSI level een gerecht valt.
Bron: www.avl.nl/nieuwsberichten