Een luisterend oor bij het Mantelzorghuis: 'Heel zwaar om mantelzorger te zijn'.
Robert Jan Booij.
Foto: RTV Utrecht.
Utrecht - Even een kopje koffie doen, of een vraag stellen, of gewoon even helemaal niks. Dat is precies waar het Mantelzorghuis in de Utrechtse wijk Hoograven voor is. Het wordt vandaag geopend. Het is een plek waar mantelzorgers even kunnen doen wat ze wíllen, niet wat ze móeten.
Mantelzorgers moeten ontzettend veel regelen, vaak naast hun werk. Thuiszorg aanvragen, je door een pgb-formulier worstelen en ondertussen nog even de dokter bellen, koken en een rondje lopen met de hond. Een plek als het Mantelzorghuis is daarom hard nodig, vertelt vrijwilliger Joke Kamps.
Ze was zelf ook mantelzorger voor haar man met dementie. Hij is inmiddels overleden. "Mantelzorger ben je 24 uur per dag. Dan is het heel belangrijk dat je even stoom af kan blazen. Het is fijn dat je andere mantelzorgers tegenkomt, die begrijpen ook waar je in zit en je kunt elkaar ook veel tips geven."
Veel regels:
Tips en informatie zijn dan ook hard nodig, zegt projectleider Housnia el Mimouni. Zij is mantelzorger voor haar moeder die twee jaar geleden een hersenbloeding heeft gehad én voor haar dochter met een beperking. "Alle regels zijn weer net even anders, waardoor je soms tussen de wal en het schip valt en het lang kan duren voor je de juiste hulp krijgt." Dat ziet ook Kamps. "Je verdrinkt bijna in de regels, het zijn er zo veel."
Ze vertelt dat het lastig is om het overzicht te houden tussen alle verschillende loketten en regelingen. Je moet ineens weten waar termen als de WMO, WLZ en het CIZ voor staan en daar je weg in kunnen vinden. Dat is geen makkelijker opgave. "Eigenlijk is er bijna geen ruimte om dat stukje regeling zelf te doen", zegt El Mimouni. "Maar ook niemand anders kan het voor je doen, want jij moet uitleggen waarom je die hulp nodig hebt."
'Manusje van alles'
"Het is heel zwaar om mantelzorger te zijn", zegt Kamps. "Je bent geliefde, ouder of kind van iemand, maar ook de secretaresse, verpleegster, chauffeur en zorgaanvrager. Je bent eigenlijk een manusje van alles en je moet ook nog zelf leven. En het is niet alleen het regelen, maar er komt ook emotie bij kijken." Het Mantelzorghuis wil mantelzorgers daar nu in gaan ondersteunen. "Je kunt elkaar steunen en ervaringen uitwisselen. Mantelzorg kan je niet leren uit een boekje."
Hoewel het Mantelzorghuis in Hoograven pas vandaag wordt geopend zijn er al plannen voor uitbreiding. "De bedoeling is dat we het in elke wijk gaan uitrollen", zegt Kamps. "Als mantelzorger heb je weinig tijd maar doordat het dichtbij is kan je er ook op de fiets eventjes vlug naartoe." Door de vergrijzing worden mantelzorgers steeds belangrijker. En dus is er voor hen ook meer ondersteuning nodig. "Een plek als het Mantelzorghuis zal nog belangrijker worden", vertelt El Mimouni.
Gisteren 27 Aug 2024 om 14.00 uur wordt het Mantelzorghuis officieel geopend door de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Iedereen is daarbij welkom, vertellen de vrijwilligers.
Mantelzorgers kunnen voortaan elke maandag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur binnenlopen.