DUIZENDSTE ROBOTOPERATIE BIJ PROSTAATKANKER.
Enkele weken geleden verwijderde het team van uroloog prof. Nicolaas Lumen voor de duizendste keer een zieke prostaat met behulp van een robot. Op tien jaar tijd werd de robot gemiddeld honderd keer per jaar ingezet om de ongemakken van deze ingrijpende ingreep tot een minimum te beperken.
100 ROBOTOPERATIES PER JAAR:
De eerste robotoperatie voor het wegnemen van een prostaat dateert van 4 januari 2013. Sindsdien groeide het aantal operaties tot gemiddeld bijna 100 per jaar, met een uitschieter in 2021 die de coronadip compenseerde.
OPEREREN MET EEN ROBOT:
Het UZ Gent beschikt over twee operatierobots die geschikt zijn om de prostaat te verwijderen. Prof. Lumen licht toe: ‘We brengen tijdens de ingreep via een aantal kleine sneetjes holle buisjes in de buikwand van de patiënt. Vervolgens bestuurt een van onze chirurgen de robot. Via de buisjes, die een camera en instrumenten bevatten, gaat de chirurg aan de slag in de buikholte om de prostaat te verwijderen. Met de robot kunnen we al 11 jaar van een complexe operatie een zeer precieze kijkoperatie maken.’
VLOTTER HERSTEL:
Sommige patiënten met prostaatkanker krijgen het voorstel om de prostaat te laten verwijderen. Een robotoperatie betekent in dat geval een grote vooruitgang ten opzichte van een klassieke operatie. De operatie duurt gemiddeld maar 2 tot 3 uur, gevolgd door een verblijf van 2 nachten in het ziekenhuis. Vroeger moest een patiënt gemakkelijk 5 nachten blijven om voldoende hersteld te zijn. De patiënt ervaart ook minder pijn en minder bloedverlies. Zo kan hij sneller de dagelijkse activiteiten hervatten.
VOORUITGANG VOOR CHIRURGEN:
De robot vermindert ook voor het team de nadelen van een klassieke kijkoperatie. ‘We hebben nu heel beweegbare instrumenten en 3D-zicht, waardoor we in een comfortabele en minder vermoeiende houding kunnen opereren,’ zegt prof. Lumen.
Doorheen de jaren heeft de ervaring met de robot het team veel expertise bijgebracht. Prof. Lumen vervolgt: ‘We hebben geleerd hoe we de blaashals en de zenuwbanen rond de prostaat beter kunnen sparen. Zo verkleinen we de kans op urineverlies en impotentie na de ingreep.’
DE TOEKOMST IS AAN DE ROBOT:
Het UZ Gent zet verder in op wetenschappelijk onderzoek voor robotoperaties. Chirurgen evalueren voortdurend nieuwe technieken die robotchirurgie vergemakkelijken en breder toepasbaar maken. De robots worden ingezet in meer en meer disciplines zoals gynaecologie, thoraxheelkunde, behandelingen van een aneurysma, enz.
Bron: www.uzgent.be