Drie onderzoekers krijgen fundamenteel klinisch mandaat.

11-01-2025 15:53

 

 

Home

 

 

Drie onderzoekers van het UZA ontvingen 1 oktober een fundamenteel klinisch mandaat van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). Dit is een belangrijke erkenning binnen de medische wetenschap en stelt artsen en onderzoekers deeltijds vrij van klinische taken om aan onderzoek te doen. 

 

 

Drie onderzoekers krijgen fundamenteel klinisch mandaat | UZA

 

 

 

Het mandaat geeft letterlijk tijd om nieuwe, innovatieve behandelingen te ontwikkelen en de medische zorg voor patiënten te verbeteren. De mandaten worden toegekend voor translationeel onderzoek: de schakel tussen het fundamenteel en klinisch onderzoek, gericht op het vinden van nieuwe diagnosemiddelen of behandelingen.

 

Twee onderzoekers, prof. dr. Geert Roeyen en dr. Matthias Vanderkerken, ontvangen het mandaat voor het eerst. Voor prof. dr. Sébastien Anguille gaat het om een hernieuwing van zijn klinisch mandaat.

 

 

Hun onderzoek in het kort:

 

•    prof. dr. Geert Roeyen (diensthoofd transplantatiecentrum) - ontrafelen van moleculaire mysteriën rond alvleesklierkanker


Pancreas ductaal adenocarcinoom (PDAC) of tumoren van de pancreaslobjes zijn de meest voorkomende vorm van pancreaskanker. Dit onderzoek gebruikt een innovatief 3D-microtumormodel en geavanceerde analysetechnieken om de interacties tussen tumorcellen en hun tumoromgeving beter te begrijpen. Door de nauwe samenwerking tussen chirurgen van UZA en onderzoekers van UAntwerpen kunnen tumormonsters direct na de operatie worden bestudeerd. Het doel is om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen, nog meer op maat van de individuele patiënt en zijn tumorkarakteristieken.

 

 

•    dr. Matthias Vanderkerken (hematoloog) – immunologische geheimen ontrafeld: de weg naar betere behandelingen van chronische lymfatische leukemie


Dit project wil de rol van de immuunomgeving in het ontstaan en behoud van chronische lymfatische leukemie (CLL) beter begrijpen. Door een analyse van veranderingen in verschillende typen immuuncellen, wil het team van dr. Vanderkerken de mechanismen ontrafelen die CLL doen ontstaan en effectieve behandelingen belemmeren. Die inzichten moeten helpen bij de ontwikkeling van innovatieve behandelmethoden.

 

 

•    prof. dr. Sébastien Anguille (diensthoofd hematologie) – veelbelovende CAR-T celtherapie dichterbij brengen voor patiënten met agressieve bloedkanker


Immuuntherapie met CAR-T-cellen is een vrij recente en zeer veelbelovende toepassing van celtherapie waarbij het eigen afweersysteem bewapend wordt om kankercellen gericht op te sporen en te vernietigen. Het voorbije decennium kent CAR-T celtherapie een succesvol verhaal in hematologische aandoeningen zoals B-cel lymfoom. Voor acute myeloïde leukemie (AML), een zeer agressieve bloedkanker, is er nog geen werkzame CAR-T ontwikkeld. Het merendeel van patiënten met AML hervalt ondanks chemotherapie en stamceltransplantatie. Bedoeling van dit project is een nieuwe, krachtige generatie CAR-T therapie dichterbij brengen voor patiënten met AML.

 

 

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) is een van de belangrijkste financieringsinstellingen in Vlaanderen voor fundamenteel en strategisch onderzoek.

 

Lees meer over het fundamenteel klinisch mandaat van het FWO.

 
 
 
 
Bron: www.uza.be