‘Döpkusman’ Freddie nieuw inzameladres voor KiKa-kroonkurken.

16-10-2024 16:44

 

 

Vlnr: Freddie Dekkers, Martijn Kraan en Rick te Kaat. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr: Freddie Dekkers, Martijn Kraan en Rick te Kaat.

 Foto: Roel Kleinpenning .

 

 

 

ZEDDAM - De toen 10-jarige Evi ten Broeke uit Doetinchem nam in oktober 2021 het initiatief om kroonkurken te gaan inzamelen voor het goede doel, namelijk KiKa (stichting Kinderen Kankervrij). Onlangs stopte ze hiermee, maar de inzameling gaat door: Freddie Dekkers uit Zeddam heeft het project overgenomen en vanaf nu kunnen bierdopjes aan de Papaverstraat 1 ingeleverd worden.

 

Afgelopen zaterdag  12 Okt 2024 kreeg Freddie - alias ‘De Döpkusman’ - een flinke donatie van Martijn Kraan uit Ulft en diens zwager Rick te Kaat uit Kilder. Kraan doneerde naar schatting 49.000 dopjes, die hij afgelopen drie jaar in zijn omgeving verzamelde. “In oktober 2021 las ik in weekkrant Doetinchems Vizier over de actie die Evi was opgestart. Ik vond dat zo’n sympathieke actie dat ik vanaf toen bierdopjes apart ben gaan houden”, vertelt Kraan. “Op feestjes griste ik zodra iemand een pintje opende het dopje van tafel en als mensen dan vroegen wat me bezielde, legde ik uit dat het een inzameling voor KiKa was. Dit enthousiasmeerde dan weer anderen om hetzelfde te doen, zoals mijn buurman Sander, en vooral mijn zwager Rick.”

 

Rick te Kaat is lid van voetbalclub SV Kilder en schutterij Sint Jan. In de kantines van de verenigingen wordt in de derde helft bier uit flesjes geserveerd en daarmee ging de doppeninzameling ineens hard. “Ik schat dat de dorstige Kildernaren voor twee-derde van de opbrengst die ik zaterdag heb ingeleverd verantwoordelijk zijn”, lacht Kraan.

 

Na drie jaar vond de Ulftenaar (en met name diens levensgezellin) het tijd worden om de inmiddels flinke verzameling kroonkurken te gaan inleveren. Hij wilde dat doen bij Evi, maar kwam erachter dat de jonge Doetinchemse er inmiddels mee was gestopt. Maar gelukkig: Freddie uit Zeddam had zich opgeworpen als nieuw inzameladres. “Het is geweldig hoe Evi dit heeft opgezet, en het loopt als een trein”, vertelt hij. “Ik heb al ruim 150.000 dopjes en naast donaties van particulieren, zoals van Martijn en Rick, ‘sponsoren’ ook verschillende horecazaken mij.”

 


Wie ook kroonkurken van bier- of frisdrankflessen wil inleveren (geen plastic doppen!), kan deze inleveren in een speciale ton aan de Papaverstraat 1 in Zeddam.

 

 

 

 

Bron: www.montferlandjournaal.nl/nieuws