Dokter Luc Colemont : “Een darmkanker stoppen kost maar 15 euro”.
Auteur:Kurt Vandemaele - dezondag.be
Luc Colemont blijft oproepen om de darmkankertest te doen: “Helaas merk ik nog altijd dat 48,1 procent van de mensen die de test krijgen niet op de uitnodiging ingaat. Er is nog veel werk aan de winkel.”
Foto Christophe De Muynck) © Christophe De Muynck.
Deze week is het precies 15 jaar geleden dat Luc Colemont ‘Stop Darmkanker’ oprichtte, de organisatie waarmee hij het aantal darmkankers in ons land drastisch hielp zakken. Donderdag gaf hij in Lommel zijn 750ste lezing voor ‘Stop Darmkanker’, met altijd weer diezelfde grote boodschap: doe de test!
“Ik heb jarenlang mijn lezingen en de werking van die organisatie gecombineerd met mijn job als arts. Tot ‘s avonds laat stond ik te spreken in de verste uithoeken van het land en om 8 uur zag ik alweer mijn eerste patiënt in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen.” Daar was hij sinds 1988 aan de slag als maag-darmspecialist.
In 2004 werd hij uitgenodigd op een medisch congres in Antwerpen om te spreken over methodes om darmkanker in een vervroegd stadium op te sporen. “In België was er in de verste verte nog geen sprake van de screening van darmkanker, terwijl dat in Amerika de normaalste zaak van de wereld was. Na die ene lezing stroomden de vragen binnen van artsenkringen en instellingen om ook bij hen te gaan spreken. De Vlaamse overheid is dan in 2006 begonnen met een werkgroep waar ik ook deel van uitmaakte, en in oktober 2013 is in Vlaanderen het bevolkingsonderzoek begonnen. Aanvankelijk voor iedereen tussen 56 en 74. Wij waren met Stop Darmkanker eigenlijk een soort drukkingsgroep. Ik zeg soms dat we de Gaia van mensenlevens zijn.”
Vroeg opsporen:
“Waarom ik het doe? Omdat ik als dokter veel te vaak slecht nieuws heb moeten brengen, doordat men te laat aanklopte voor een volledige genezing. De missie van onze vzw is duidelijk: iedereen overtuigen van het belang van het vroegtijdig opsporen van poliepen en darmkanker, en wijzen op het belang van een gezonde levensstijl. Iedereen, ja. Ik ben destijds trouwens met enkele kerels van 17 begonnen met Stop Darmkanker. Zij hadden me horen spreken en zeiden: We moeten onze ouders en grootouders vertellen dat ze zo’n test moeten doen. Die jongens hebben niet alleen een website voor me gemaakt, ze hebben me ook de weg gewezen op de sociale media. Zo is de organisatie groot geworden.”
“Ik zeg soms dat we de Gaia van de mensenlevens zijn”
Blauwe lintjes:
Met professor gezondheidseconomie Dominique Vandijck heeft Luc Colemont intussen een opvolger, maar zelf heeft hij nog geen plannen om afscheid te nemen van Stop Darmkanker. Later dit jaar gaat hij spreken op de wereldexpo in het Japanse Osaka, die in het teken staat van Saving Lives. “Straks is het Maart Darmkankermaand en dan gaan we weer extra campagne voeren. Iedereen weet dat het roze lintje naar de strijd tegen borstkanker verwijst, veel te weinigen weten waarom we in maart een blauw lintje opspelden. Vroeger was dat een bruin lintje, stel je voor. Dominique heeft berekend dat de kost om één darmkanker te stoppen op 15 euro komt.”
“Wij krijgen geen subsidies en niet alles kan van Marc Coucke alleen komen. Gelukkig zijn er ook mensen die voor ons acties organiseren. We zijn continu op zoek naar investeerders.”
Bijna de helft doet niet mee:
“We moeten de mensen er echt op wijzen dat ze de test doen. Nu nemen 51,9% van de mensen deel aan het onderzoek. Dat cijfer moet omhoog. Want er komt een lawine van darmkankers op ons af. Meer en meer jonge mensen worden door de ziekte getroffen. Ik ben dan ook groot voorstander om zoals in Amerika en Australië het dikkedarmbevolkingsonderzoek te starten op 45 in plaats van op 50. Het is voor mij geen kwestie van gelijk willen hebben. Toen het begon op 56, heb ik gezegd: Laat het zakken naar 50. En dat is stapsgewijs gebeurd. Veel ouderen die nog heel levenslustig zijn, zeggen: Waarom stopt het op 74? Ze hebben gelijk: een derde van de darmkankers komt voor bij mensen boven de 74. Ik geef hen altijd het advies: ga zelf een test vragen bij je huisarts. Helaas merk ik nog altijd dat 48,1% van de mensen die de test krijgen niet op de uitnodiging ingaat. Vaak omdat ze te weinig geïnformeerd zijn. Tijdens lezingen laat ik mensen raden naar de top tien van de plaatsen die het best scoren. Ik geef altijd enkele voorzetten. Wat denk je? Retie? Aarschot? Kontich? Er zijn grote regionale verschillen. In de top tien prijken altijd gemeenten waar ik lezingen heb gegeven. Donderdag was ik in Lommel, daar nam 61,3% deel. Maar ik was ook in Drogenbos, daar waren er slechts 21,4% deelnemers. De rand van Brussel scoort traditioneel slecht. En de Antwerpenaren en West-Vlamingen lopen ook achter. Er is nog veel werk aan de winkel”, besluit Luc Colemont.
Doe de test !
Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker maakt gebruik van een test waarmee ‘occult bloed’ in de stoelgang wordt opgespoord. Dit is bloed dat je met het blote oog niet kan zien. Dit noemt men de iFOB-test of immunochemische fecaal occult bloedtest. Deze test wordt soms ook wel de ‘mascara’-test genoemd.
Hoe werkt het? In de oproepingsbrief zit een cilindervormig buisje met een borsteltje. Iedereen kan de staalname thuis doen: je gaat met het borsteltje enkele malen door de ontlasting en stopt het vervolgens terug in het buisje. Weer in de enveloppe, gegevens invullen en opsturen. Het is ‘poepsimpel’ en heel proper!
Enkele cijfers:
– In 2023 nam 51,9 % deel aan het gratis bevolkingsonderzoek (tussen 50 en 74 jaar) in Vlaanderen.
– Het bevolkingsonderzoek darmkanker begon in oktober 2013 en sindsdien zijn er 30 % minder darmkankers in Vlaanderen.
– 1 op 20 personen wordt ooit geconfronteerd met darmkanker.
– Elke dag zijn er in België 21 nieuwe gevallen.
– 70 % van de mensen met darmkanker overleeft de ziekte.
– Jaarlijks sterven in ons land 3.000 mensen aan darmkanker. Dat zijn 8 mensen per dag, waarvan 90% boven de 50 jaar is.
– Overgewicht, roken en alcoholgebruik zijn drie risicofactoren.
– Als darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt, heb je meer dan 90% kans op genezing.
Bron: www.dezondag.be