Doeboek van Roosendaalse oncologiecentra biedt steun aan kinderen met kanker in familie.
Auteur: Gerlach Hochstenbach - pzc.nl/bergen-op-zoom
De eerste exemplaren van het BeterBoek werden maandag uitgereikt tijdens de kinder- en tienermiddag.
Foto: Bravis ziekenhuis.
ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM – Een dierbare met kanker heeft een enorme impact op het hele gezin, zeker op kinderen. Om hen beter te ondersteunen is in Roosendaal doeboek ontwikkeld: ‘Wat als iemand die je lief vindt kanker heeft?’
De eerste exemplaren van het boek zijn maandag 10 Feb 2025 uitgereikt aan een aantal kinderen. Het Bravis Oncologie Centrum heeft boek samen met met het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) en uitgeverij Bureau Méteau gerealiseerd.
Het oncologiecentrum en het ZRTI organiseren maandelijks bijeenkomsten voor kinderen en tieners die te maken hebben met kanker in hun directe omgeving. Tijdens deze middagen krijgen zij een rondleiding, uitleg over behandelingen en de kans om vragen te stellen. ,,We merkten dat er behoefte was aan extra uitleg en steun voor kinderen”, vertelt Martina van Tatenhove van het ZRTI. ,,Zo ontstond het idee voor een boek dat niet alleen uitlegt wat de ziekte inhoudt en hoe de behandelingen werken, maar dat ook op een speelse manier helpt bij de verwerking.”
Het boek is meer dan een informatieve gids; het is een doeboek. Kinderen kunnen erin schrijven over hun gevoelens en familie, maar ook spelletjes doen, opdrachten maken en kleurplaten inkleuren. ,,Op deze manier wordt het onderwerp minder zwaar en voelt het minder spannend”, aldus Van Tatenhove.
Zorgmanager oncologie Angelique de Wit van Bravis vult aan: ,,Gesprekjes over kanker hebben we tijdens de kindermiddagen, maar dan gaat het om een eenmalige uitleg. Nu kunnen ze het in het boek nog eens teruglezen. Bovendien geeft het volwassenen een handvat om het gesprek met het kind aan te gaan. Het werkt dus beide kanten op.”
Zo weten de kinderen wat er gebeurt met hun vader, moeder, opa of oma
Angelique de Wit, Zorgmanager oncologie, Bravis.
Daarnaast laten de samenstellers van het boek ook zien hoe men te werk gaat in het oncologiecentrum en bestralingscentrum. ,,Zo weten de kinderen wat er gebeurt met hun vader, moeder, opa of oma”, aldus De Wit.
BeterBoek:
Voor de ontwikkeling van het boek werd samengewerkt met Bureau Méteau, een uitgeverij die educatieve materialen maakt voor kinderen in de gezondheidszorg. Zo geven zij het BeterBoek uit. Daarin krijgt het kind uitleg over een bepaalde ziekte of aandoening. Inmiddels zijn er boeken over ziekenhuisopname, diabetes, astma, medicijnen en het plaatsen van buisjes. ,,Het is fijn dat we samen met het ZRTI een BeterBoek voor kinderen met een dierbare met kanker hebben kunnen ontwikkelen”, zegt De Wit.