Dit is wanneer je een DNA-onderzoek kunt krijgen voor borstkanker.

25-10-2023 17:10

 

 

Borstkanker Beeld Getty Images

 

 

 

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Levensstijlkeuzes hebben een cruciale invloed, maar ook genetische factoren kunnen een aanzienlijke rol spelen. Wanneer kom je in aanmerking voor een DNA- onderzoek voor borstkanker?

 

Bij een erfelijkheidsonderzoek voor borstkanker, ook wel genetisch testen genoemd, wordt je DNA geanalyseerd om te bepalen of je een genetische aanleg hebt voor borstkanker. Op dit moment worden dan standaard meerdere borstkankergenen onderzocht, namelijk BRCA1, BRCA2, CHEK2, PALB2 en ATM, aldus KWF.

 

 

Erfelijke aanleg borstkanker:


Bij een minderheid van de borstkankerpatiënten, ongeveer vijf tot tien procent, ligt de oorzaak van de ziekte in erfelijke aanleg. Dit houdt in dat een fout in een bepaald gen de voornaamste aanleiding is voor het ontstaan van borstkanker. Deze fout, die ook wel een genmutatie wordt genoemd, betekent een beschadiging in het DNA. Als je drager bent van zo’n genetische mutatie en je hebt kinderen of overweegt ze te krijgen, dan bestaat er een kans van vijftig procent dat je deze genetische afwijking doorgeeft aan je nageslacht. Dit geldt voor zowel meisjes als jongens, wat betekent dat elk kind een even grote kans heeft om de mutatie te erven.

 

 

Aanwijzingen voor erfelijke aanleg.


Een vermoeden van erfelijke aanleg voor borstkanker kan voortkomen uit verschillende aanwijzingen, waaronder:

 

 

  • Borstkanker vóór de leeftijd van 40 jaar

       Als borstkanker op jonge leeftijd in de familie voorkomt, kan dit een teken zijn van een genetische aanleg

 
  • Borst- en eierstokkanker in de famili

       Een geschiedenis van zowel borst- als eierstokkanker in de familie kan wijzen op een genetische aanleg.

 
  • Borstkanker vóór de leeftijd van 50 jaar en prostaatkanker in de familie vóór de leeftijd van 60 jaar

        Deze combinatie van kankersignalen kan een genetisch verband aangeven.

 
  • Kanker in beide borsten, waarvan de eerste keer vóór de leeftijd van 50 jaar

        Het optreden van borstkanker in beide borsten, vooral op jonge leeftijd, kan genetische factoren impliceren.

 
  • Mannelijke borstkanker

       Hoewel deze vorm van kanker minder vaak voorkomt, kan mannelijke borstkanker in de familie een aanwijzing zijn 

       voor een genetische aanleg.

 

 

 

DNA-onderzoek borstkanker:


Wanneer je vermoedt dat erfelijke aanleg voor borstkanker een rol speelt in jouw situatie, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts of behandelend specialist. Deze deskundigen kunnen je indien nodig doorverwijzen naar een klinisch geneticus, een specialist op het gebied van erfelijke aandoeningen. De klinisch geneticus kan vervolgens bepalen of er inderdaad reden is voor DNA-onderzoek om de erfelijke aanleg te bevestigen.

 

 

Bevolkingsonderzoek borstkanker:


Heb je geen erfelijke aanleg? In Nederland is het bevolkingsonderzoek naar borstkanker landelijk geregeld. Dit is een preventief onderzoek voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Deze leeftijdsgrens is volgens Pink Ribbon niet willekeurig: ruim tachtig procent van de borstkankerpatiënten is namelijk ouder dan 50 jaar op het moment van de diagnose. Vrouwen in deze leeftijdscategorie krijgen eens in de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Er wordt dan een mammografie gemaakt (röntgenfoto’s van de borsten). Dit onderzoek wordt door veel vrouwen als pijnlijk ervaren. Benieuwd hoe dit komt? 

 

Lees dan: Mammografie pijnlijk? Hierdoor kan dat komen (en zo wordt het minder).

 

 

Na de mammografie worden de foto’s bestudeerd. Is er een afwijking te zien? Dan wordt in het ziekenhuis verder onderzoek gedaan. Je krijgt nooit een diagnose direct na het bevolkingsonderzoek, dit gebeurt pas na aanvullend onderzoek in het ziekenhuis. Weten wat er gebeurt in geval van een afwijking? 

 

Lees dan: Dit kun je verwachten bij een afwijking op een mammografie.

 

 

 

Bron: www.margriet.nl/gezondheid