Diagnose van Dunne darmkanker.

25-01-2014 12:05
 

 


Hoe wordt de diagnose dunne darmkanker gesteld?


De diagnose ‘dunne darmkanker’ kan gesteld worden door middel van verschillende onderzoeken:


Kijkonderzoek:

Een tumor in de dunne darm wordt meestal opgespoord door middel een kijkonderzoek, een gastroscopie. Met dit onderzoek kan de arts tumoren in het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) en soms ook in het middelste deel van de dunne darm (het jejunum) opsporen. Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm en soms eerste deel  jejunum). Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument, de endoscoop. Met de endoscoop kan de arts via de mond, de slokdarm en de maag in het eerste deel van de dunne darm kijken. Tijdens dit onderzoek kan de arts ook een biopt (stukje weefsel) nemen van een tumor of een verdachte plek. Dit weefsel wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht.


Beeldvormend onderzoek:

Door beeldvormend onderzoek zoals een CT-scan of MRI-scan kunnen tumoren in de dunne darm ook zichtbaar worden gemaakt. Soms moet u voor de MRI scan contrastvloeistof drinken. Hierdoor worden de maag en darmen duidelijk in beeld gebracht. Een nadeel van dit beeldvormend onderzoek is dat het niet mogelijk is om een biopt te nemen. Vaak is het dus niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Vanwege de onduidelijke klachten die een dunne darmtumor vaak geeft, wordt de diagnose bij veel mensen pas in een laat stadium gesteld. Soms zelfs als de kanker al is uitgezaaid. Bij dunne darmkanker komen uitzaaiingen (metastasen) naar de longen, de lever en de botten het meeste voor. Door middel van een CT-scan en/of een MRI-scan kan worden vastgesteld of er sprake is van uitzaaiingen.


Videocapsule-endoscopie:

De videocapsule-endoscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van het maagdarmkanaal kan bekijken. Het onderzoek gebeurt met behulp van een hele kleine camera die in een capsule is ingebouwd. U slikt de draadloze videocapsule door en de camera maakt twee keer per seconde een afbeelding. Via de normale bewegingen (peristaltiek) gaat de capsule door uw hele maagdarmkanaal heen. Meestal verlaat de videocapsule binnen 24-48 uur uw lichaam met de ontlastin


Dubbelballon endoscopie:

De dubbelballon endoscopie is een kijkonderzoek van de dunne darm. Bij dit onderzoek  wordt  gebruik gemaakt van de natuurlijke bewegingen van de dunne darm. De arts brengt de endoscoop in via de anus of de mond. In de dunne darm zet de endoscoop zich vast met behulp van ballonnetjes. De endoscoop beweegt vervolgens ‘vanzelf’ door de dunne darm vanwege de peristaltische knijpbewegingen van de dunne darm. De arts kan op die manier de gehele dunne darm goed bekijken. Tijdens de endoscopie kan de arts ook een biopt nemen.


Operatie:

In veel gevallen is een (kijk)operatie noodzakelijk om met zekerheid de diagnose ‘dunne darmkanker’ te kunnen stellen. Tijdens de operatie zal geprobeerd worden om de tumor direct te verwijderen.


 

Bron:  www.mlds.nl