Deze twee voedingsstoffen verlagen de kans op longkanker.
Auteur: Marianne van der Zwaag - margriet.nl/fitengezond
Beeld: iStock.
Een gezonde darmflora is belangrijk voor een gezond lichaam. Het zal je dan ook niet verbazen dat de samenstelling van onze voeding daar veel invloed op heeft.
Maar wist je dat deze ook invloed heeft op het risico op longkanker?
Onlangs verscheen in een Amerikaans vakblad over oncologie een onderzoek waaruit bleek dat een dieet dat rijk is aan voedingsvezels en yoghurt helpt om longkanker te voorkomen. Het beste effect was bovendien zichtbaar wanneer de vezels tegelijk met yoghurt werden opgegeten.
Groot onderzoek:
De wetenschappers maakten een analyse van tien recente studies waarin 627.988 mannen en 817.862 vrouwen hadden deelgenomen. De gezondheid van de proefpersonen werd gemiddeld 8,6 jaar bijgehouden. Ook moesten de deelnemers aangeven of ze wel of geen yoghurt aten en werd bijgehouden hoeveel voedingsvezels de proefpersonen binnenkregen. Gedurende de onderzoeksperiode kregen 18.822 deelnemers longkanker.
Minder kans op longkanker:
De proefpersonen die regelmatig yoghurt aten en genoeg voedingsvezels in hun dieet hadden, bleken een verminderde kans te hebben op longkanker. Het beste resultaat bleek echter te komen van de mensen die deze twee voedingsstoffen combineerden. Gelijktijdig gebruik van yoghurt en een grote hoeveelheid vezels werd in verband gebracht met een 30 procent lagere kans op de ontwikkeling van longkanker. De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat beide stoffen elkaar op een goede manier versterken.
Invloed darmflora:
De darmflora, ook wel het darmmicrobioom genoemd, bestaat uit honderden verschillende bacteriën. En de samenstelling van die bacteriën bepaalt mede onze darmgezondheid. Zowel vezels als bacteriën in yoghurt zijn in staat om de samenstelling van het darmmicrobioom te beïnvloeden. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de combinatie van deze twee voedingstoffen een gunstig effect heeft op onze gezondheid.
Bron: VNIG, Jama.
Bron: www.margriet.nl