Deze make-up workshop is speciaal voor vrouwen met kanker: ‘Ze gaan vol zelfvertrouwen naar buiten’.
Auteur: Ellen Hamelink - bndestem.nl/zeeland
met video: Nee, make-up geneest vrouwen met kanker niet. Maar het hélpt wel om een beter gevoel te geven, bleek tijdens een workshop in Middelburg. En het is fijn om even niets uit te hoeven leggen over je ziekte. ,,Na twee uur zien we ze blij en vol zelfvertrouwen naar buiten gaan.”
Een kamer vol zieke vrouwen: je zou denken dat de sfeer verdrietig is, maar het tegendeel is waar. De stemming tijdens de workshop in Middelburg is maandagmorgen soms zelfs uitgelaten. Tijdens de introductie van Jacqueline van Dongen klinkt het meteen: ,,Wij zijn al mooi!”
Conny van Huizen doet mee aan de workshop van Look Good, Feel Better. ,,Als ik op straat loop, wil ik niet worden gezien als patiënt.”
Foto: Boaz Timmermans.
Look Good Feel Better organiseert in bijna dertig landen workshops om kankerpatiënten te adviseren over verzorging van de huid en het aanbrengen van make-up. Maandag was de van origine Nederlandse stichting te gast bij Westerlicht, het centrum voor leven met en na kanker, in Middelburg. Het team van beautyprofessionals - dat naast Jacqueline bestaat uit Manelle Smal en Nicole de Kam - geeft talloze tips. ,,Douche niet te heet en pas op met welke verzorgingsproducten je op dit moment aanschaft. Wees een beetje zuinig op jezelf.”
‘Liever zijn voor je lijf’
Kim Louwerse (47) uit Middelburg kan alleen maar beamen dat dat ook echt nodig is. ,,Je moet wel liever zijn voor je lijf tijdens dit proces. Zo niet, dan voel je het meteen. Vooral m’n huid is veel gevoeliger.” Louwerse heeft borstkanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren en zit middenin een lang en zwaar traject. Ze is meegevraagd door ‘buurvrouw’ Monique. ,,Tijdens de behandelingen liggen we naast elkaar en zij zei dat ik echt mee moest. Ik heb nooit veel met make-up gehad. Alleen mijn wenkbrauwen vind ik belangrijk. Zonder mijn wenkbrauwen ga ik niet de deur uit, want dan voel ik me zo kaal.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Het contact met lotgenoten is fijn. ,,We hebben het niet uitgebreid over onze ziekte. Alleen aan het begin van de workshop even, maar het is gewoon prettig dat je niks hoeft uit te leggen.”
Foto: Boaz Timmermans.
En daar is volop aandacht voor, want ‘wenkbrauwen’ is een van de onderdelen in het twaalfstappenplan waar het team van Look Good Feel Better de dames doorheen loodst. ,,Je iedere dag opmaken alsof je naar een gala gaat, is niet nodig”, benadrukt Jacqueline. ,,Maar een beetje mascara en lippenstift kan wonderen doen. Heb je slecht geslapen? Neem dan een lippenstift die knalt. Rode lippen trekken de aandacht en nemen het beeld dat je ziek bent weg. Dat geeft jou vervolgens weer een boost.”
Jacqueline kijkt een van de dames aan. ,,Ik zie dat u blij bent met uw rouge. U straalt helemaal!” Naast make-up is er ook aandacht voor haarwerken. Nicole de Kam vertelt over de verschillen in pruiken, wat wel en niet comfortabel is en over alternatieven zoals mutsen en sjaals. Conny van Huizen (58) uit Grijpskerke is de enige aan tafel die een haarstuk heeft laten aanmeten. ,,Dat heb ik meteen gedaan. Als ik op straat loop, wil ik niet worden gezien als patiënt. Zeker niet als ik met mijn dochters op pad ben. Dan wil ik gewoon mama zijn.” Conny strijdt tegen borstkanker. Hoewel ze enthousiast in de weer is met de make-uptips, is het niet echt haar ding. Ze komt voor de gezelligheid.
‘Het is gewoon prettig dat je niks hoeft uit te leggen’
Dat geldt ook voor Kim. ,,We hebben het niet uitgebreid over onze ziekte. Alleen aan het begin van de workshop even, maar het is gewoon prettig dat je niks hoeft uit te leggen. Dat we allemaal weten waar we het over hebben.” Het contact met lotgenoten is ook juist een van de doelen van de workshops van Look Good Feel Better. Jacqueline: ,,Voorlichting geven over ons vakgebied in relatie tot deze ziekte is fijn, maar wil men alleen maar koffiedrinken? Dan is dat ook goed. Toch zien we vaak dat mensen binnenkomen en zeggen; ik doe nooit make-up op en ik wil ook m’n pruik niet afdoen, maar na twee uur workshop, zien we ze blij en vol zelfvertrouwen naar buiten gaan. Daar doen de 350 vrijwilligers en ik het voor.”
De ontspannen sfeer met de zeven dames aan tafel bij Westerlicht is niet vanzelfsprekend volgens Jacqueline. Als doorgewinterde vrijwilliger heeft ze de afgelopen twintig jaar veel meegemaakt. ,,In het begin was het heel heftig om de verhalen te horen waar deze dames mee te maken krijgen. Inmiddels kan ik er goed mee omgaan, maar ook nu staan soms de tranen nog in m’n ogen. Dat zal ik nooit laten merken, maar later in de auto komt dat er wel uit.”
In Middelburg kregen vrouwen met kanker tips over make-up en haarwerken.
Foto: Boaz Timmermans.
Video: Strijden tegen kanker met de make-updoos.
Bron: www.bndestem.nl