Deze ‘eerstehulpgids voor kankerpatiënten’ geeft de lekkerste recepten voor als alles even vies smaakt.

07-03-2025 15:33

 

 

Janneke Vreugdenhildeelt vier recepten uit het persoonlijke en bij tijd en wijle ontroerende boek ‘Eten en leven met kanker’ van Joke Boon.

 

 

Foto Janneke Vreugdenhil

 

 

 

 

 

Joke Boon begint haar boek met de bekentenis dat ze dit boek liever niet geschreven zou hebben. Dat ze het toch deed, is omdat het een boek is dat ze zelf had willen lezen toen ze de diagnose kanker kreeg. Een boek als baken, met betrouwbare informatie over de ziekte, over behandeltrajecten, over omgaan met zaken als pijn, angst, vermoeidheid en verminderde eetlust, en, in het verlengde daarvan, met tips over gezonde voeding plus een stapel gevarieerde, voedzame en kleurrijke recepten. Je zou kunnen zeggen dat het vorige week verschenen Eten en leven met kanker een soort eerstehulpgids voor kankerpatiënten is. Tegelijkertijd is het een zeer persoonlijk en bij tijd en wijle ontroerend relaas over Boons eigen darmkankertraject.

 

Dat traject begon met een paarse envelop, ofwel het bevolkingsonderzoek darmkanker. Vijf dagen nadat ze haar poep had opgestuurd kwam de uitslag: verdacht. Een colonoscopie volgde, daarna de onheilstijding en de „wilde rit zonder stops in het karretje van een achtbaan”, zoals de auteur het beschrijft. In zeven en een halve maand tijd onderging ze chemo, bestraling en drie operaties. „Het werd de meest intense, gruwelijke, angstige, leerzame, pijnlijke, zware en tegelijk ook liefdevolle periode die ik ooit doormaakte. Gelukkig liep het goed af. Maar dat wist ik uiteraard nog niet toen ik aan de behandeling begon.”

 

Ik kan me zo indenken dat het veel kankerpatiënten en hun naasten tot steun en troost kan zijn

 
 
 
Boon zat nog niet zo heel lang in dat kankerkarretje toen de hoofdredacteur van Trouw haar vroeg of ze er misschien over durfde te schrijven in haar wekelijkse kookcolumn in die krant. Ze durfde het, en schreef onverschrokken over alles wat ze meemaakte. Over ongelofelijke jeuk in je nek terwijl je in een MRI-apparaat ligt. Over nachtelijke paniekaanvallen en dat het dan helpt om de kat te aaien. Over 47 keer per etmaal naar de wc moeten. En over de stoma die er onvermijdelijk kwam en die ze besloot Sjakie te noemen, in een poging vrienden met hem te worden. Al haar verhalen eindigden met een recept, want ja, het bleef natuurlijk een kookrubriek.
 
 

De mooiste schatten:

Soms komen uit de donkerste diepten de mooiste schatten naar boven, en als u het mij vraagt is Eten en leven met kanker zo’n juweeltje. Althans, ik kan me zo indenken dat het veel kankerpatiënten en hun naasten tot steun en troost kan zijn. Dit staat dan nog even los van de eetadviezen en recepten die iets meer dan de helft van het boek uitmaken. Ze zijn bovenal ongelofelijk praktisch. Zoals deze tips voor wanneer je misselijk bent en tóch moet eten: kies voor kleur op je bord. (Kleurrijk eten nodigt uit om te eten en heeft nog een bijkomstig voordeel: door te variëren met kleur krijg je over het algemeen automatisch veel verschillende voedingsstoffen binnen.) Zorg dat je lekker zit. (Ga eventueel op een zacht kussen zitten als je veel bent afgevallen, of nestel je op de bank met een dekentje.) Gebruik een kleiner bord, dan valt je kleinere portie niet zo pijnlijk op.

 

En dan de recepten. Boon is veganist en dus zijn haar recepten dat ook, al geeft ze haar lezers de vrijheid te kiezen voor ‘echte’ zuivel in plaats van plantaardige. Bij elk recept staat aangegeven of het vezelrijk is, en/of eiwitrijk, licht verteerbaar, glutenvrij, enzovoort. Wat ik al schreef: heel praktisch. We gaan er vier drankjes uit maken.

 

 

Ananas-komkommerdrank met munt:

Joke Boon beveelt dit drankje aan voor momenten waarop iemand bijna niks meer lust of wanneer alles vies smaakt. Het helpt volgens haar tegen misselijkheid en brandend maagzuur.

 

Voor 1 groot glas of 2 kleinere:

 

60 g verse ananas


85 g komkommer, in blokjes


5 muntblaadjes, gescheurd

 

3 ijsblokjes


75 ml (prik-)water

 

 

Pureer alles glad in een blender. Gebruikt u prikwater? Pureer dit niet mee, maar gebruikt het om het drankje aan te lengen.

 

 

3 Homemade eiwitshakes:

Boon beschrijft in Eten en leven met kanker hoe ze in de loop van haar behandeling behoorlijk begon af te vallen en zo in contact kwam met een diëtist. „Ze gaf me advies en schreef me plantaardige bijvoeding voor. Dat zijn flesjes met een drank op sojabasis in twee smaken. Ik vond ze heel zoet en vooral erg zwaar op de maag. Zó zwaar dat ik de rest van de dag niet meer kon eten. Wat bleek: zelf maken is minder zoet, smakelijker en bovendien ligt dat minder zwaar op de maag.”

 

 

Rode fruitshake.

 

Voor 2 porties:

 
  • 60 g kikkererwten uit pot of blik, afgespoeld en uitgelekt
 
  • 175 ml (ongezoete soja-)melk; ½ el ahorn- of agavesiroop
 
  • 75 g bevroren of verse frambozen, blauwe bessen, aardbeien en/of bramen
 
  • 1 tl citroensap
 
 
 

Gele fruitshake.

Voor 2 porties:


  • 60 g kikkererwten uit pot of blik, afgespoeld en uitgelekt
 
  • 175 ml (ongezoete soja-)melk
 
  • ½ el ahorn- of agavesiroop
 
  • 75 g bevroren of verse mango, ananas, banaan en/of passievrucht
 
  • 1 tl citroensap

 

 

Chocoladeshake.

Voor 2 porties:

 

  • 60 g kikkererwten uit pot of blik, afgespoeld en uitgelekt
 
  • 150 ml (ongezoete soja-)melk
 
  • 1 – 1½ el ahorn- of agavesiroop
 
  • 1 el cacaopoeder
 
  • ½ el (plantaardig) eiwitpoeder (optioneel, voor nog meer eiwit)
 
 
 
Voor alle drie de shakes geldt dezelfde bereidingswijze: pureer alles glad in een blender en drink meteen.