Deskundigen zeggen dat hartgerelateerde bijwerkingen van kankerbehandelingen zo vroeg mogelijk moeten worden aangepakt.

13-12-2024 18:18

 

 

Auteur: door de Europese Vereniging voor Cardiologie.

 

 

cardioloog

Bron: Pixabay/CC0 Publiek Domein.

 

 

 

 

 

Het verwoestende nieuws van een kankerdiagnose zorgt er begrijpelijkerwijs voor dat artsen en patiënten zich richten op de kanker zelf. Experts in cardio-oncologie van de European Society of Cardiology (ESC) benadrukken echter dat hart- en cardiovasculaire gezondheid zo vroeg mogelijk in het kankerbehandelingsplan van de patiënt moeten worden opgenomen om de best mogelijke resultaten te garanderen.

 

Door de vergrijzing en het toenemend aantal kankerdiagnoses, is er ook een toenemend aantal patiënten met cardiovasculaire bijwerkingen van de kankerbehandeling .

 

Om dit groeiende probleem aan te pakken, lanceert de ESC een nieuwe conferentie over cardio-oncologie om zich specifiek te richten op dit steeds belangrijker wordende gebied dat overlapt met kankerbehandeling en de bijbehorende bijwerkingen van cardiovasculaire aandoeningen (CVD). ESC Cardio-Oncology 2025 vindt plaats in Florence, Italië, van 20-21 juni 2025.

 

Uit eerder onderzoek op basis van prospectieve registers , gepubliceerd in het European Heart Journal, blijkt dat ongeveer een derde (32%) van de patiënten milde toxiciteit ervaart die mogelijk ernstiger kan worden zonder adequate monitoring, terwijl 3% matige toxiciteit ontwikkelt en nog eens 3% de meest ernstige toxiciteit.

 

"Het hoofddoel van deze opkomende specialisatie in cardio-oncologie is om de last van CVD bij kankerpatiënten te verminderen , zodat zij de beste antikankertherapie (chemotherapie, gerichte moleculaire therapieën, hormoontherapie , immunotherapie of radiotherapie) kunnen ontvangen met het laagste percentage bijwerkingen en behandelingsonderbrekingen", legt Dr. Teresa López-Fernandez van het Universitair Ziekenhuis La Paz in Madrid, Spanje, uit, en medevoorzitter van de ESC Cardio-Oncology Guidelines Task Force.

 

"We kunnen binnenkort te maken krijgen met een 'epidemie' op het gebied van cardio-oncologie, vanwege de groeiende populatie kankerpatiënten, het toenemende aantal patiënten ouder dan 65 jaar die chronische kankertherapie nodig hebben en de hoge frequentie van door kankertherapie veroorzaakte CVD's in deze populaties", aldus Dr. Alexander Lyon van het Royal Brompton Hospital in Londen, VK, en tevens medevoorzitter van de ESC Cardio-Oncology Guidelines Task Force.

 

Bezorgdheid over de toenemende prevalentie van cardiotoxiciteit veroorzaakt door kankertherapieën leidde ertoe dat de ESC in 2018 de Raad voor Cardio-Oncologie oprichtte. Deze raad is een multidisciplinair orgaan dat de preventie, vroege diagnose en behandeling van aan kankertherapie gerelateerde CVD stimuleert.

 

Tegenwoordig telt de raad meer dan 2.000 leden van over de hele wereld en een team van vrijwilligers dat deel uitmaakt van het bestuur van de Council of Cardio-Oncology.

 

In 2022 publiceerde de Guidelines Taskforce, onder leiding van Drs López-Fernandez en Lyon, de allereerste ESC Clinical Practice Guidelines over cardio-oncologie. Deze richtlijnen bevatten advies over hoe u een beoordeling van het cardiovasculaire toxiciteitsrisico kunt uitvoeren, in samenwerking met het cardio-oncologieteam, met behulp van specifieke risicoscores; de implementatie van preventieve strategieën bij patiënten met een hoog risico; en analyse van methoden om kankerbehandelingen te monitoren met geavanceerde cardiale beeldvormingstechnieken (inclusief MRI en strain) en biomarkers.

 

Ze omvatten ook technieken voor vroege behandeling van mogelijke cardiale toxiciteit, met als doel de kankerbehandeling voort te zetten zolang de cardiale toxiciteit beheersbaar is en de patiënt stabiel blijft. Ook geven ze advies over het uitvoeren van een langetermijnfollow-up van kankerpatiënten die behandelingen hebben ondergaan met mogelijke late cardiovasculaire effecten.

 

"Cardio-oncologieteams ontwerpen effectieve 'schilden' om de harten van oncologiepatiënten te beschermen," zegt Dr. López-Fernandez. "Het teamwerk tussen cardiologen en kankerspecialisten bevordert de preventie van hart- en vaatziekten bij kankerpatiënten."

 

De richtlijnen geven zeer gedetailleerde uitleg over kankertherapie-gerelateerde CV-toxiciteit (CTR-CVT) en verschillende voorbeelden hiervan, waaronder hartdisfunctie, aritmieën, hypertensie (arterieel en pulmonaal), trombose. Als hartdisfunctie wordt gedetecteerd, wordt cardiologie- en oncologieteams sterk aanbevolen om de voor- en nadelen van het voortzetten versus stoppen van de kankerbehandeling te bespreken.

 

Dr. Lyon merkt op: "Onze missie is altijd om ervoor te zorgen dat kankerpatiënten veilig de beste en meest effectieve kankerbehandeling krijgen, en om te voorkomen dat hun kankerbehandeling wordt onderbroken vanwege cardiovasculaire problemen die voorkomen hadden kunnen worden."

 

Ook groepen die speciale aandacht nodig hebben, zoals kinderen, adolescenten en zwangere vrouwen met kanker, komen in de richtlijnen aan bod.

 

"Naarmate de wereldbevolking ouder wordt, zullen we steeds meer mensen met kanker zien en dus ook steeds meer mensen met toxische CVD-bijwerkingen van de kankerbehandeling", aldus Dr. López-Fernandez.

 

Dr. Lyon voegt toe: "Dit specialistische gebied van de geneeskunde zal alleen maar groeien. Daarom zijn wij en andere experts bij de European Society of Cardiology van mening dat de tijd is gekomen om een ​​wereldwijd forum te organiseren, in de vorm van onze allereerste ESC Cardio-Oncology-conferentie, om experts van over de hele wereld bijeen te brengen en zo betere resultaten te garanderen voor deze groeiende patiëntengroep."

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.