Deskundigen waarschuwen voor verband tussen alcoholgebruik en kanker.
Auteur: Frank Landymore - futurism.com/neoscope
"Eenenvijftig procent van de mensen - of meer dan de helft - weet niet dat alcohol het risico op kanker vergroot."
Afbeelding door Getty / Futurisme.
Een nieuw rapport van de American Association for Cancer Research benadrukt een kankerrisico dat volgens de auteurs over het hoofd wordt gezien: alcohol.
Over het geheel genomen zijn de sterftecijfers door kanker in de VS tussen 1991 en 2021 met 33 procent gedaald, wat gelijk staat aan ongeveer 4,1 miljoen sterfgevallen die zijn voorkomen. Lagere rookpercentages en verbeteringen in vroege detectie, preventie en behandelingen van kanker hebben allemaal bijgedragen aan die daling.
Maar ons sterk verbeterde vermogen om kanker te bestrijden verhult een zorgwekkende trend: de kans op het oplopen van bepaalde vormen van de ziekte, waaronder borst-, darm- en baarmoederhalskanker, is toegenomen, zelfs bij volwassenen jonger dan 50.
De exacte oorzaak is onduidelijk, hoewel er veel theorieën zijn — microplastics , iemand? Maar zoals de AARC benadrukt in dit nieuwe rapport, toont gevestigd onderzoek aan dat ongeveer 40 procent van alle kankergevallen in de VS verband houdt met levensstijlkeuzes zoals tabaksgebruik, dieet en fysieke activiteit.
Dit brengt ons terug bij alcohol, een wijdverbreid kankerrisico, en een die niet zo'n hoog risicostigma kent als roken. In 2019, het meest recente jaar waarvoor deze gegevens beschikbaar zijn, was het percentage kankers dat aan alcohol werd toegeschreven 5,4 procent, of ongeveer één op de achttien gevallen. (Aan de andere kant is roken verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van alle kankers in de VS, volgens de American Cancer Society .)
Toch waarschuwen de auteurs van het rapport dat het publieke bewustzijn over het verband tussen alcohol en kanker nog steeds laag is.
"Eenenvijftig procent van de mensen — of meer dan de helft — weet niet dat alcohol het risico op kanker vergroot," vertelde Jane Figueiredo, een epidemioloog bij het Cedars-Sinai Medical Center in LA die betrokken was bij het rapport, aan de New York Times . "Dat is zorgelijk."
Uit ander onderzoek, bijvoorbeeld in de Europese Unie, blijkt dat het bewustzijn bij het publiek mogelijk nog lager ligt .
Een factor die waarschijnlijk dat gebrek aan bewustzijn veroorzaakt, zijn alle mythes die we hebben over de veronderstelde gezondheidsvoordelen van alcohol, zoals de wijdverbreide opvatting dat het consumeren van kleine hoeveelheden rode wijn goed is voor de gezondheid van het hart. De wetenschap hierover is echter omstreden .
"We kunnen de mythe dat rode wijn mogelijk cardiovasculaire voordelen heeft, weerleggen, maar er zijn veel manieren om je hart gezond te houden, en deze potentiële voordelen wegen niet op tegen de risico's op kanker", voegt Figueiredo toe.
De belangrijkste manier waarop alcohol het risico op kanker verhoogt, is door het DNA van uw lichaam te beschadigen terwijl het wordt verteerd. Het kan ook de essentiële bacteriën verstoren die uw darmen bekleden, wat volgens sommige onderzoeken leidt tot een hoger risico op colorectale kanker. Drinken op jonge leeftijd lijkt ook uw kans op het ontwikkelen van kanker later in uw leven te vergroten, zo bleek uit het rapport.
Maar uiteindelijk is een paar drankjes hier en daar waarschijnlijk niet het einde van de wereld. Het echte risico, zo lijkt het, is dat mensen zich niet bewust zijn van de risico's.
Als een manier om bewustzijn te creëren, stellen de auteurs voor om kankerspecifieke waarschuwingslabels op alcoholische dranken te plaatsen, zoals we dat ook met tabaksproducten hebben gedaan. Laten we eens kijken hoe mensen daarop reageren.