Derde operatierobot onthuld en in gebruik genomen.
Op 22 september 2024 is in het Antoni van Leeuwenhoek de derde operatierobot onthuld en in gebruik genomen. Maaike van de Kamp, uroloog en medisch hoofd van de afdeling, benadrukt het belang van de operatierobot, die al sinds 2006 wordt ingezet. Dankzij de komst van een derde robot wordt de capaciteit nog verder uitgebreid.
Maaike van de Kamp, uroloog en medisch hoofd van de afdeling, vertelt: ”De robot is hier in het Antoni van Leeuwenhoek niet meer weg te denken uit de operatiekamer. We zijn één van de eerste centra in Nederland die de operatierobot in 2006 in gebruik nam en we hebben er daardoor enorm veel ervaring mee opgedaan." Met de twee robots worden 750 operaties per jaar gedaan. "Terwijl we nog best een aantal extra procedures hebben die we graag met de robot willen doen. We hebben daar wel ervaren operateurs en operatieassistenten voor, maar hadden daar tot vandaag niet voldoende robotcapaciteit voor”, vertelt Maaike van de Kamp.
In het AVL is een grote poule aan operatieassistenten die speciaal worden opgeleid om de robot te assisteren. "Dit vereist extra vaardigheid", vertelt Maaike van de Kamp. "Bij een ‘normale’ operatie reik je als operatieassistent vooral instrumenten aan via de chirurg, maar bij een robotoperatie heeft de operatieassistent een eigen toegangspoort. Via deze poort wordt er met instrumenten geassisteerd. Je kunt alleen op een scherm zien wat je doet, dus je moet voorzichtig kunnen werken en gevoel hebben voor waar je heen gaat met een tang of een zuigbuis."
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Om een hoekje opereren:
Robotchirurgie heeft heel veel voordelen voor zowel de patiënt als de chirurg. Het is veel nauwkeuriger en preciezer. En omdat de buik niet helemaal open hoeft, herstelt de patiënt veel sneller, is er sprake van minder bloedverlies en wordt er minder pijn ervaren. De patiënt hoeft hierdoor ook vaak minder lang in het ziekenhuis te blijven en er treden minder postoperatieve complicaties op. Bij een conventionele kijkoperatie, een laparoscopie, kunnen de instrumenten alleen rechtuit opereren. Dus als je een plek wilt opereren die bijvoorbeeld aan de achterkant van het orgaan zit, kan je daar niet zo goed bij en moet je eigenlijk een nieuwe toegangspoort plaatsen om daar je instrumenten door naar binnen te brengen. Bij robotchirurgie is het veel makkelijker om aan de achterkant of om een hoekje te opereren, omdat de robot instrumenten meerdere 'gewrichtjes' hebben. Ook is het voor de operatieassistenten prettiger dat ze niet de hele tijd zelf de camera hoeven vast te houden, maar dat de robot dit doet. Voor de operateur zelf is de houding tijdens het opereren veel ergonomischer. Het hoofd en armen steunen hierbij op de robotconsole (het werkstation waarachter de operateur plaats neemt om te opereren) in tegenstelling tot het voorovergebogen staan bij de open procedures of laparoscopie. Ook heb je 3D zicht. Dit komt de duurzame inzetbaarheid van de operateurs ten goede.
Onderzoek:
Maaike van de Kamp: “Door deze derde robot krijgen we ook wat meer ruimte om onderzoek te doen. We hebben allerlei onderzoeken lopen waarmee we het werken met de robot nog verder willen ontwikkelen. Ook ontwikkelen we kleine echoapparaten voor navigatie bij robotchirurgie en ontwikkelen we 3D modellen om nog preciezer te opereren. Hiernaast is het ook mogelijk om een fluorescent medicijn gebonden aan een specifieke tracer, in te spuiten wat met een robot fluorescentiecamera gezocht kan worden; we gaan dan op zoek naar groene bolletjes die oplichten en daarmee vinden we de lymfeklieren die we zoeken. Dat kan allemaal niet bij een open of laparoscopische operatie.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Nieuwe deuren:
De robotchirurgie is niet meer weg te denken uit de operatiekamer in het AVL. "Ik denk dat alle conventionele kijkoperaties uiteindelijk plaatsmaken voor robotchirurgie. Ik ben blij dat onze Raad van Bestuur onze chirurgische visie deelt en tot de aanschaf van de derde robot heeft besloten. Samen met de minimaal invasieve commissie zullen we kijken naar doelmatigheid en duurzaamheid. De extra beschikbare robot capaciteit geeft een enorme vooruitgang in de robotchirurgische ervaring in ons ziekenhuis en is iets om echt super trots op te zijn. Er is trouwens altijd plek voor nieuwe enthousiaste robot operatieassistenten, dus als het je leuk lijkt, meld je dan bij ons!”, sluit de enthousiaste uroloog af.
Bron: www.avl.nl/nieuwsberichten