De voordelen van een mantelzorgwoning.
Auteur: redactie Mantelzorgelijk.
Er kan een tijd in je leven komen dat een ouder familielid, zoals een bijvoorbeeld een ouder, lichamelijk niet goed meer in staat is om voor zichzelf te zorgen in diens eigen woning. De woning levensloop is vaak een hele investering die niet per se altijd gunstig is voor de verkoop van de woning, en het is ook niet altijd even goed mogelijk. Verhuizen is dan vaak een betere optie, maar waar naartoe? Een goede optie is een zogenaamde mantelzorgwoning, een kleine woonunit die als bijgebouw geplaatst kan worden bij een woning die daar voldoende vrije ruimte voor biedt, of dit nu de woning mantelzorger of die zorgbehoevende is. In dat laatste kun jij als mantelzorger in de hoofdwoning intrekken. We bespreken de voordelen van een mantelzorgwoning als oplossing.
Dicht bij elkaar wonen:
Het mantelzorgerschap valt al niet mee, want de meesten hebben daar nog ander werk naast. Afstand is dan een lastige factor. Het kost veel tijd om bij je zorgbehoevende familielid te komen en bij een noodsituatie kun je er niet snel bij zijn. Het voordeel van gezamenlijk wonen in een hoofdwoning met een mantelzorgwoning als bijgebouw, betekent dat mantelzorger en zorgbehoevende dicht bij elkaar wonen, waardoor een flinke drempel wordt weggenomen.
Privacy en eigen ruimte behouden:
Als mantelzorger overweeg je wellicht ook de keuze om je zorgbehoevende familielid in huis te nemen. Daarmee verliezen jullie beiden je privacy en eigen ruimte, en jouw gezin mits aanwezig ook. Dat is nogal een ingrijpende stap om te nemen. Kies je voor een constructie met het laten plaatsen van een mantelzorgwoning, dan heeft je familielid zijn of haar eigen ruimte met privacy, en jij en je gezin ook. En je woont nog steeds heel dicht bij elkaar in de buurt.
Comfortabele, levensloopbestendige woonomgeving:
Een mantelzorgwoning is uiteraard een klein gebouw dat speciaal ontworpen is voor mensen die hulpbehoevend zijn. Jouw familielid komt in de mantelzorgwoning terecht in een comfortabele en levensloopbestendige woonomgeving waar hij of zij (hopelijk) nog een tijd semi-zelfstandig in kan wonen. Er bestaan verschillende modellen, dus er valt ook wat te kiezen. Zo kun je zelfs een mantelzorgwoning van 100m2 krijgen, als je daar ruimte voor hebt tenminste. Doorgaans zal het een goedkopere oplossing zijn dan een andere levensloopbestendige woning kopen.
Eventueel sociale contacten behouden:
Sociale contacten zijn natuurlijk heel belangrijk in een mensenleven. Ook op oudere leeftijd. Idealiter kan jouw familielid dus zijn of haar sociale contacten behouden bij een verhuizing naar een mantelzorgwoning. Dat zal over het algemeen alleen het geval zijn als deze bij de eigen woning geplaatst wordt, omdat hij of zij anders uit haar vertrouwde omgeving wordt weggehaald. Voor jou als mantelzorger betekent intrekken in de hoofdwoning van je zorgbehoevende familielid echter óók dat je uit je vertrouwde omgeving weg moet.
Een mantelzorgwoning kan dus een zeer praktische oplossing zijn om als mantelzorger en zorgbehoevende dicht bij elkaar te kunnen wonen zonder privacy en eigen ruimte te verliezen. Verdiep je er dus zeker eens in om er achter te komen wat er zoal bij komt kijken en waar het wel of niet zou kunnen.
Bron: www.mantelzorgelijk.nl