De stichting bribos en de inloopkamer oncologie in het mch westeinde.
De vrijwilligers in de inloopkamer zijn allemaal bekent met kanker, de meeste zijn zelf patiënt of ex-patiënt. Andere hebben iemand in hun directe omgeving met kanker of hebben iemand in hun naaste omgeving aan deze ziekte verloren. Dat maakt ze tot ervaringsdeskundigen in verschillende soorten kanker en het verlies van een dierbaren. Daardoor kunnen ze zich heel goed verplaatsen in de patiént en hun naaste wat deze emotioneel doormaakt.
In de kamer ontstaat veel lotgenoten contact met patiénten onderling dit wordt als zeer prettig ervaren ze hebben namelijk maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen. En er worden dingen besproken die ze niet met hun naaste of arts kunnen of durven te bespreken.
Op verzoek van de patiént of naasten kan er een vrijwilliger mee naar de gesprekken met de artsen 2 horen meer als 1 en vaak hoor je als je patiént niet alles omdat je te emotioneel bent op het moment.
Ook worden we gebeld door een arts of oncologie verpleegkundige als er iemand op de poli is die wel wat steun kan gebruiken of even opgevangen moet worden na zeer slecht nieuws.
Op verzoek van de patiënt gaan we ook mee naar de behandelingen (chemo therapie ) als er geen familie of naaste mee kan dan blijven we op verzoek bij de behandeling.
Mocht iemand geopereerd worden dan gaan we op verzoek mee tot de OK, en wachten we de patient op als die terug komt van de uitslaapkamer.
We gaan bij de patiënten op bezoek als ze langere tijd opgenomen zijn. En gaan soms ook mee naar het hospice als het einde naderd. En op verzoek doen sommige vrijwilligers stervens begeleiding het opvangen van de naaste na het overlijden. En het verzorgen van de overledenen.
Ook helpen we bij het boekje invullen van de laatste wensen en het op papier zetten van de uitvaart, voor de dingen die wij niet weten hebben we een directe lijn met de kwf en verwijzen we de patiënt door naar de oncologie verpleegkundige , arts of psycoloog.
Activiteiten in en buiten de kamer deze zijn allemaal gratis voor de patiënten.
Elke 2de maandag van de maand is er een kapster (we hebben vier vaste salons die zich belangeloos zetten) die de haarwerken verzorgd en weer op maat maakt of het eigen haar weer in model brengt.
Elke dinsdag is er healing touch dit is een soort reiki en helpt de patiënt te ontspannen.
Elke 1ste woensdag van de maand zijn er bij goed weer stadswandelingen onderleiding van een loopcoach.
Elke 2de woensdag van de maand is er massage deze zijn gespecialiseerd in massages bij kanker en hebben daar alle een speciale opleiding voor gedaan (in AH is dat nu elke woensdag op de afdeling)
Elke 3de woensdag van de maand is er een medische pedicuren gespecialiseerd in behandelingen bij kanker.
Elke 3de donderdag van de maand is er cranio secraal therapie. Leren omgaan met je emotie en leren luisteren naar je lichaam.
Elke 4de donderdag van de maand hebben we op verzoek crea dag en kunnen mensen iets komen maken dat kan zijn handwerken maar kan ook kleuren voor volwassenen zijn.
Op de vrijdag 1x in de 2 maanden is er een speciale make up workshop het verzorgen van de huid en het opmaken tijdens de behandelingen.
Op verzoek kunnen we zorgen dat er een notaris langs komt voor uitleg over bepaalde zaken
Ook het opmeten en uitleg over de borst prothese is mogelijk, op verzoek van de patiënt kan er ook een breiboezem besteld en gemaakt worden deze is lichter als een gewone prothese en is de weken na de operatie prettiger in het dragen.
Elke dag kan iedereen binnen lopen voor een luisterend oor of gewoon een kopje koffie met iets lekkers. Dat is in wz van 10 uur tot 14 uur. Als er een kamer in AH is zullen deze tijden worden van 9 uur tot 4 uur.
Met feestdagen hebben we altijd iets speciaals zoals een paas brunch of met de kerst voor iedereen iets leuks onder de boom.
Activiteiten buiten de kamer:
We hebben met verschillende andere organisaties afspraken om patienten aan te melden,
dat kan bij stichting droom wens daar kan een gezin met kinderen tot 15 jaar gebruik van maken
om een dag op de kinderen gericht te realiseren.
Bij stichting vaarkracht kunnen de patiënten zelf een geheel verzorgde boottocht uitzoeken.
Bij stichting BTK kunnen de patienten een voetbal wedstrijd van ado den haag bij wonen.
Bij stichting blijf vrouw kunnen we vrouwen aanmelden die daar dan een verzorgd verwenmoment krijgen aangeboden.
Op de agenda van het inloophuis wateringse veld attenderen we patiénten op de te volgen workshops en lezingen.
We delen ook tasjes uit op de afdeling, hier zit informatie in met wat er zoal te doen is in de inloopkamer, een folder van kanker.nl waar mensen gerichte informatie kunnen vinde,
verzorgings producten die je nodig kan hebben tijdens de behandelingen (zoals creme bij het bestralen), een zakje snoep omdat je tijdens de behandeling vaak een vreemde smaak in de mond heb, een leuke verrasssing, dit kan zijn een leuk sieraad of een leuke sleutelhanger gemaakt in de kamer.
Op het moment is er nog geen inloopkamer in het AH, daardoor gaan we nu vaker op bezoek bij de patiënten die daar zijn opgenomen nadat de kamer in wz is gesloten. Dit omdat veel patiénten aangaven dat het echt een gemis was. Als ze ontslagen zijn of klaar met de behandeling komen ze weer naar het wz.
Mochten er nog vragen zijn over bepaalde activiteiten wil ik dit graag toelichten en staat er ook
meer informatie op www.bribos.nl
Bron: www.bribos.nl