De meeste Australische lassers lopen een hoog risico op kanker door dampen.
Uit nieuw onderzoek van Curtin University blijkt dat minstens 46.000 Australische lassers op het werk worden blootgesteld aan hoge niveaus van gevaarlijke, mogelijk kankerverwekkende dampen. Er wordt weinig gedaan om hen te beschermen.
Het onderzoek, dat voor het eerst in Australië werd uitgevoerd, is een gezamenlijk project van de Curtin School of Population Health en de Universiteit van Sydney en wordt gefinancierd door het Centre for Work Health and Safety. Het werd vandaag gepubliceerd in het Australian and New Zealand Journal of Public Health.
Het onderzoeksteam ondervroeg 634 werknemers en werkgevers die werkzaam zijn in de lassector in heel Australië en stelde hen een reeks vragen over hun werk, waaronder de taken die ze uitvoerden, hun werkomgeving en de veiligheidsmaatregelen die op hun werkplek waren geïmplementeerd.
Uit het onderzoek bleek dat ongeveer 90 procent van de ondervraagden werd blootgesteld aan 'lasrook', een mengsel van zeer fijne deeltjes en gassen die vrijkomen wanneer een metaal boven het kookpunt wordt verhit.
Lasrook is een bekende kankerverwekkende stof voor mensen.
Van de deelnemers die aan lasrook werden blootgesteld, werd 76 procent geacht aan een hoog niveau te zijn blootgesteld, terwijl er vaak ook andere kankerverwekkende metalen aanwezig waren, meestal zeswaardig chroom en nikkel.
Onderzoeksleider Dr. Renee Carey , die eerder betrokken was bij een baanbrekend onderzoek naar de gevaren van het werken met bewerkte steen , zei dat dit nieuwe onderzoek aantoont dat veel lassers in Australië risico lopen op ernstige gezondheidsproblemen.
"Uit gegevens blijkt dat er minstens 60.000 mensen werkzaam zijn als lasser, maar het aantal mensen dat laswerkzaamheden uitvoert als onderdeel van hun baan, ligt veel hoger", aldus Dr. Carey.
"Blootstelling aan lasrook wordt in verband gebracht met verschillende schadelijke effecten op de gezondheid, waaronder kanker, luchtwegaandoeningen, neurologische aandoeningen en effecten op de voortplanting."
Medeauteur van het onderzoek, professor Tim Driscoll van de Universiteit van Sydney, zei dat het blootstellingsrisico werd vergroot door de omstandigheden waaronder de meeste lassers werkten.
Twee derde van de respondenten gaf aan dat ze in krappe ruimtes lassen en, nog zorgwekkender, bijna de helft gaf aan dat ze in krappe ruimtes werken.
Bijna 90 procent gaf aan dat ze tijdens het lassen over het lasgebied heen leunden, waardoor hun ademzone zich vaak direct boven de bron van de rook bevond.
"Ondanks dit gaf slechts 19 procent van de deelnemers aan het onderzoek aan dat hun werkplek over een vorm van mechanische ventilatie beschikte, zoals een lascabine of afzuigkappen", aldus professor Driscoll.
"Aangezien veel Australische werkplekken blijkbaar niet over effectieve ventilatie beschikken, is het nog zorgwekkender dat bijna tweederde van de werknemers in niet-geventileerde ruimtes aangeeft geen lashelm met luchttoevoer te gebruiken."
Terry Slevin, algemeen directeur van de Public Health Association, zei dat het onderzoek ernstige gezondheidsrisico's aan het licht bracht die verminderd moeten worden.
"We hebben krachtige maatregelen gezien om de gezondheidsproblemen die verband houden met asbest en silica te verminderen. Dit is nog een voorbeeld van hoe de Australische wetgeving op het gebied van gezondheid en veiligheid moet worden toegepast om onze tienduizenden lassers te beschermen", aldus buitengewoon hoogleraar Slevin.
"Deze studie eist dat elke professionele lasser in Australië wordt voorzien van verbeterde beschermingsmiddelen om hun werk zo veilig mogelijk te maken.
"We hebben de technologie. Nu moeten we ervoor zorgen dat het verplicht is om deze op onze werkplekken te gebruiken."
De studie keek ook naar de werkelijke niveaus van blootstelling aan lasrook en het gebruik van controlemaatregelen op de werkplek. Dit zal het onderwerp zijn van een aanstaand rapport.
Beroepsmatige blootstelling aan lasrook in Australië: een online enquête werd gepubliceerd in het Australian and New Zealand Journal of Public Health .
/Openbare release. Dit materiaal van de oorspronkelijke organisatie/auteur(s) kan van een punt-in-de-tijds aard zijn en bewerkt voor duidelijkheid, stijl en lengte. Mirage.News neemt geen institutionele standpunten of kanten in, en alle hierin geuite meningen, standpunten en conclusies zijn uitsluitend die van de auteur(s).