De 5 meest voorkomende kankers: zo herken je ze.
Auteur: Martijn Peters - hln.be
GTT, montage HLN
collectie Tegen 2050 zullen er volgens het laatste rapport van de WHO 35 miljoen mensen te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dat is bijna het dubbele van nu. Daarom gaan we in deze collectie dieper in op de 5 meest voorkomende kankers van ons land. Welke zijn dat? Hoe krijg je ze? Op welke manier kan je ze herkennen? En hoe behandel je ze en met welke overlevingskans? Je ontdekt het hier.
Prostaatkanker:
Elke dag krijgen 33 mannen het nieuws te verwerken dat ze prostaatkanker hebben. Het is daarmee de vaakst voorkomende kanker in ons land bij mannen. Ondanks dat deze kanker in een vergevorderd stadium ongeneesbaar is, is de overlevingskans net heel groot als je er vroeg bij bent. Prof. dr. Steven Joniau van het UZ Leuven legt je alles uit over prostaatkanker in dit artikel.
Borstkanker:
Zo’n 1 op de 3 kankers bij vrouwen is borstkanker. Daarmee is het bij uitstek de meest voorkomende kanker voor het vrouwelijke geslacht. Het aantal stijgt ook nog steeds omdat de bevolking toeneemt en die ook ouder wordt, maar ook omdat we de kanker beter opsporen. Trouwens, ook mannen passen maar beter op voor deze kanker. Prof. dr. Patrick Neven van het UZ Leuven licht in dit artikel alles toe over borstkanker.
Longkanker:
Met duizenden slachtoffers per jaar is longkanker de dodelijkste kanker van ons land. En ook een van de meest frequente, zowel bij mannen als vrouwen. Vaak linkt men deze kanker met roken, maar één op de vijf mensen met longkanker heeft nooit gerookt. In dit artikel verduidelijkt prof. dr. Christophe Dooms van het UZ Leuven waar je overlevingskans van afhangt, hoe je de eerste klachten kan herkennen en wie vooral deze kanker krijgt.
Darmkanker:
Met 8 sterfgevallen per dag is darmkanker een van de dodelijkste kankers van ons land. Enkel longkanker eist meer mensenlevens. Dat is onder andere te wijten aan het feit dat bij een op de twee Belgen met darmkanker de diagnose te laat komt. En dat terwijl je simpelweg kan deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. In dit artikel met dr. Gertjan Rasschaert van het UZ Leuven lees je je helemaal bij over deze kanker én kom je bijvoorbeeld zaken te weten zoals dat darmkanker steeds jonger toeslaat.
Melanoom:
Door de vergrijzing van onze bevolking en een hogere blootstelling aan de zon of zonnebank is het aantal melanomen sterk gestegen. In nog geen 2 decennia met net geen factor 3 zelfs. Hierdoor staat deze kanker op de 5de plek van meest voorkomende kankers van België. Belangrijk bij deze kanker is dat je oplettend bent en hem zo snel mogelijk waarneemt. Zo stijgt je overlevingskans tot 99 %. Hoe dat je deze kanker herkent op jouw huid, leer je in dit artikel. Daarin legt prof. dr. Marjan Garmyn van het UZ Leuven alles uit wat je moet weten over een melanoom.
Bron: www.hln.be