Darmkanker: van vroege opsporing tot effectieve orgaansparende behandeling.

29-01-2025 09:37

 

 

 

 

Door het bevolkingsonderzoek darmkanker en vroege, innovatieve behandelingen zoals die in het Catharina Ziekenhuis worden uitgevoerd, is darmkanker vaak te voorkomen of in een vroeg stadium effectief orgaansparend te behandelen.

 

Diagnostiek bij darmkanker begint vaak met het bevolkingsonderzoek. Mensen tussen de 55 en 75 jaar ontvangen elke 2 jaar een uitnodiging voor een thuistest: de zogeheten iFOBT (immunochemical Fecal Occult Blood Test). Deze test zoekt naar hele kleine bloedsporen in de ontlasting. Bloed in de ontlasting kan wijzen op poliepen, darmkanker of een andere afwijking zoals aambeien. Van alle deelnemers wordt bijna 5 procent vanwege een ongunstige uitslag van de ontlastingstest doorverwezen voor een zogeheten coloscopie.

 

Een coloscopie is een kijkonderzoek van de dikke darm. Dit onderzoek gebeurt in het ziekenhuis. Een arts brengt een flexibele slang met een camera via de anus in de dikke darm. Hiermee kan de arts de binnenkant van de darm nauwkeurig bekijken. “Tijdens een coloscopie kunnen we niet alleen afwijkingen opsporen, maar ook direct poliepen (bultjes in de wand van de dikke darm, red.) verwijderen”, zegt maag-darm-leverarts Ramon-Michel Schreuder. “Door poliepen weg te halen, voorkomen we dat ze zich ontwikkelen tot darmkanker.”

 

 

2 uur na de ingreep naar huis:

Van de mensen met een positieve thuistest blijkt slechts 3-4 procent daadwerkelijk darmkanker te hebben. Bij een kwart van de mensen met een positieve thuistest worden grotere poliepen gevonden. Deze grotere poliepen hebben een hoger risico om zich te ontwikkelen tot darmkanker vergeleken met hele kleine poliepen. Bij 1 op de 3 mensen met een positieve thuistest worden er overigens helemaal geen afwijkingen gevonden bij de coloscopie.

 

De MDL-artsen Lotte Rijpma-Jacobs en Ramon-Michel Schreuder voeren in het Catharina Ziekenhuis jaarlijks ongeveer 200 orgaansparende endoscopische ingrepen uit bij mensen die een vroege vorm van darmkanker hebben. Rijpma-Jacobs legt uit: “We kunnen vroege vormen van darmkanker met verschillende technieken tijdens een coloscopie verwijderen. Dit betekent dat deze patiënten geen grote darmoperatie meer hoeven te ondergaan. Afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor varieert de duur van zo’n endoscopische ingreep van een uur tot enkele uren. Deze ingrepen vinden plaats op de poliklinische dagbehandeling. Patiënten kunnen 2 uur na de ingreep naar huis.”

 

Schreuder vult aan: “70 procent van de darmtumoren die we vinden bij het bevolkingsonderzoek, is op deze manier te behandelen. Het gaat om tumoren in een vroeg stadium, die uitermate geschikt zijn voor een orgaansparende endoscopische behandeling en dat maakt echt een verschil voor de patiënt.” Het Catharina Ziekenhuis is één van de weinige niet-academische ziekenhuizen dat al deze endoscopische behandelingen uitvoert.

 

Darmkanker is een te voorkomen ziekte als poliepen tijdig worden verwijderd. Het proces van normaal slijmvlies naar een poliep en vervolgens een tumor duurt gemiddeld zo’n 10 jaar. “Het bevolkingsonderzoek is daarom enorm belangrijk”, zegt Rijpma-Jacobs. “Hiermee kunnen we ingrijpen voordat het te laat is.”

 

 

Het wordt elk jaar drukker:

Het Catharina Ziekenhuis is een toonaangevend expertisecentrum voor de behandeling van darmkanker. “Hoe eerder we darmkanker opsporen, hoe beter de behandelingsmogelijkheden zijn”, benadrukt Schreuder. Ook patiënten vanuit de regio Nijmegen en Maastricht worden naar het Catharina Ziekenhuis verwezen vanwege de gespecialiseerde zorg. “Het wordt elk jaar drukker”, zegt Rijpma-Jacobs. “Dat toont hoe belangrijk deze expertise is en hoeveel patiënten we hiermee kunnen helpen.”

 

Naast het bevolkingsonderzoek is het van belang dat mensen met klachten zoals bloed in de ontlasting, aanhoudende buikpijn, bloedarmoede of een veranderd ontlastingspatroon zich melden bij de huisarts. “Deze symptomen wijzen gelukkig lang niet altijd op darmkanker”, zegt Schreuder, “maar het is belangrijk om ze serieus te nemen.”

 

Als er een familiegeschiedenis van darmkanker is, met name op jonge leeftijd, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. In zeer zeldzame gevallen is er sprake van erfelijke aanleg. In dat geval kan het nodig zijn om al op jongere leeftijd met screening te beginnen. Leefstijlveranderingen, zoals gezonde voeding, voldoende beweging en stoppen met roken, kunnen ook dan het risico op darmkanker verlagen.

 

 

Wil je meer weten over hoe darmkanker wordt opgespoord en welke onderzoeken hierbij komen kijken? 

 

Bekijk hier de live Q&A op Omroep Brabant van 13 november 2024 terug.

 
 

En bekijk hier een video van de Stichting Darmkanker waarin Ramon-Michel Schreuder meer vertelt over de endoscopische ingrepen.

 
 
Ons ziekenhuis is Expertisecentrum endeldarmkanker, dat wil zeggen dat wij specialisten hebben op het gebied van behandeling, diagnose en het onderzoeken van endeldarmkanker. Het Catharina Ziekenhuis is wereldwijd toonaangevend in het behandelen van uitzaaiingen van endeldarmkanker, van complexe endeldarmtumoren en van endeldarmtumoren die terug zijn gekomen.
 
 

Lees meer over deze aandoening in dit verhaal en op de aandoeningenpagina Darmkanker.

 

 

 

Bron: www.catharinaziekenhuis.nl