Darmkanker: een veelvoorkomende maar behandelbare ziekte.

14-01-2025 09:38

 

 

 

 

Darmkanker treft jaarlijks duizenden Nederlanders en is een van de meest voorkomende kankersoorten in ons land. Wat zijn de risico’s, wie loopt kans en hoe herken je deze ziekte? We duiken in de cijfers en feiten.

 

Darmkanker, ook wel bekend als colorectaal carcinoom, is een van de meest gediagnosticeerde vormen van kanker in Nederland. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) worden elk jaar zo’n 14.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Hierbij gaat het om ongeveer 9.500 gevallen van dikke darmkanker (coloncarcinoom) en 4.500 gevallen van endeldarmkanker (rectumcarcinoom).

 

De ziekte treft vooral mensen ouder dan 60 jaar, met een piek in de leeftijdsgroep van 65 tot 75 jaar. Jaarlijks sterven zo’n 5.000 mensen aan darmkanker, maar dankzij vroege detectie zijn de overlevingskansen verbeterd. “In een vroeg stadium ligt de vijfjaarsoverleving boven de 90 procent”, zegt oncologisch chirurg Johanne Bloemen. “Maar als de kanker is uitgezaaid, daalt dat percentage naar ongeveer 10%. Dit onderstreept het belang van vroege opsporing.”

 

Daarmee kunnen we verdachte plekken bekijken en poliepen verwijderen, die vaak een voorstadium van kanker zijn. Darmkanker ontstaat niet in een week of maand tijd, maar in jaren

 
 

Makkelijk verwijderd:

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is hierin cruciaal. Sinds 2014 krijgen mensen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor een thuistest. Deze test spoort bloedsporen in de ontlasting op die met het blote oog niet te zien zijn. Bij een positieve uitslag wordt een coloscopie (kijkonderzoek in de dikke darm) aanbevolen. “Daarmee kunnen we verdachte plekken bekijken en poliepen verwijderen, die vaak een voorstadium van kanker zijn. Darmkanker ontstaat niet in een week of maand tijd, maar in jaren”, legt Bloemen uit.
 

Hoewel het bevolkingsonderzoek waardevol is, betekent een positieve uitslag niet altijd dat er sprake is van kanker. Bij slechts 5-10 procent blijkt er dan sprake van darmkanker. In de andere gevallen wordt er niets gevonden, of worden bijvoorbeeld poliepen gevonden. Poliepen zijn doorgaans makkelijk te verwijderen en daarmee is darmkanker in de toekomst te voorkomen.

 

 

Cruciaal om mee te doen aan bevolkingsonderzoek:

Symptomen van darmkanker kunnen subtiel zijn, zoals bloed in de ontlasting, een veranderd ontlastingspatroon of ongewild gewichtsverlies. Toch ervaren sommige mensen helemaal geen klachten. Bloemen benadrukt: “Daarom is het zo belangrijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, ook als je je gezond voelt.” Hoe vroeger je het ontdekt, hoe kleiner de kans op uitzaaiingen is.
 

Dankzij vroege opsporing en verbeterde behandelingen kunnen veel patiënten met darmkanker een normaal leven leiden na hun herstel. Wil je meer weten over deze ziekte en de behandelmogelijkheden? Bekijk hieronder de live Q&A op Omroep Brabant van 13 november terug.

 

Ons ziekenhuis is Expertisecentrum endeldarmkanker, dat wil zeggen dat wij specialisten hebben op het gebied van behandeling, diagnose en het onderzoeken van endeldarmkanker. Het Catharina Ziekenhuis is wereldwijd toonaangevend in het behandelen van uitzaaiingen van endeldarmkanker, van complexe endeldarmtumoren en van endeldarmtumoren die terug zijn gekomen.

 

 

Voor de Video van dit Artikel klik hier